Gratis verzending vanaf € 75,- & vóór 17.00 bestellen = dezelfde dag verzonden!

10 weetjes over champagne 

Wil jij meer weten over champagne? Met deze fun facts kom je goed voor de dag als het over champagne gaat. 

De grootste champagnefles heeft een inhoud van 30 liter 

Er zijn heel veel verschillende formaten champagneflessen. De grootste heeft een inhoud van maar liefst 30 liter! Deze fles heet Melchizedek en is heel zeldzaam. Dit komt omdat het nogal duur is om z’n grote fles te maken, vanwege de grote hoeveelheid glas die nodig is. Een standaard champagnefles heeft een inhoud van 0,75 liter. Daarnaast is de magnum een populair formaat, met een inhhoud van 1,5 liter.

Vroeger werd de Seine gebruikt om champagne naar Parijs te vervoeren 

Parijs is maar een uurtje rijden vanuit de Champagnestreek en zoals je wellicht weet kun je ook daar goed terecht voor een glas champagne. De Seine ken je waarschijnlijk wel als je ooit in Parijs bent geweest, maar wist je dat deze rivier vroeger de belangrijkste verbinding vormde tussen de Champagnestreek en Parijs? Per boot werden champagnes naar de hoofdstad van Frankrijk getransporteerd, om daar door de rijke elite gedronken te worden.

Champagne wordt bijna altijd gemaakt van meerdere oogstjaren

Op een normale fles wijn is op het etiket vrijwel altijd een jaartal te vinden. Dit jaartal is het oogstjaar van de druiven waarvan de wijn is gemaakt. Op een fles champagne is daarentegen vrijwel nooit een jaartal te vinden. Dit komt omdat het in de Champagne is toegestaan om meerdere oogstjaren te blenden bij het maken van champagne. Bij een vintage is dit niet toegestaan, daar gaat het om een champagne uit één oogst. Staat er dus een jaartal op een fles champagne? Dan weet je dat het om een vintage champagne gaat.

Rode en witte wijn mengen om rosé champagne te maken is toegestaan 

In vrijwel elke wijnstreek ter wereld is er maar één toegestane methode voor het maken van rosé wijn: je perst rode druiven en laat het sap kort in contact met de schillen. De schillen geven kleur af, waardoor er een mooie rosé kleur ontstaat. Om rosé champagne te maken is het ook toegestaan om ‘witte’ champagne te mengen met rode wijn, om zo die rosé kleur te krijgen.

Champagne wordt van drie verschillende druiven gemaakt

In de Champagnestreek wordt er met drie verschillende druivensoorten gewerkt: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Zo’n 99% van de champagnes wordt van één of een blend van deze druivensoorten gemaakt. Feitelijk gezien zijn er acht toegestane druivensoorten, want de Arbane, Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier en Voltis druiven zijn ook toegestaan. Deze druiven worden momenteel echter zo weinig gebruikt, dat het een zeldzaamheid is om een champagne te vinden met één of meerdere van deze ‘vergeten’ druivensoorten.

Er bestaan champagnes met meer dan 50 gram suiker in een fles 

Net voordat de kurk op de champagnefles gaat, voegt de champagneboer vaak nog een hoeveelheid suiker toe aan de fles; de dosage. De dosage heeft een grote invloed op de smaak van champagne. De meest gebruikelijke dosage is Brut, waarbij 0 tot 12 gram suiker per liter wordt toegevoegd. Er bestaat echter ook champagne met de dosage Doux. Aan champagnes met deze dosage wordt meer dan 50 gram suiker per liter toegevoegd! Deze champagnes worden vaak gedronken als dessertwijn.

15 maanden verplichte rijping op fles

Waar sommige wijn al enkele maanden na de oogst de verkoop ingaat, is dat bij champagne een ander verhaal. Vanuit de strenge regelgeving in de Champagnestreek moet champagne minimaal 15 maanden rijpen voordat het verkocht mag worden. Vaak rijpen champagnes zelfs nog langer, om meer finesse en complexiteit toe te voegen. Zo kiezen veel van onze champagneboeren ervoor om de champagnes minimaal 36 maanden in de kelders te laten rijpen, voordat ze verkocht worden. De duur van de rijping is trouwens relevant om naar te vragen wanneer je een champagne koopt.

Het oogsten van de druiven gebeurt volledig met de hand 

Ja, je leest het goed. In de Champagnestreek is het niet toegestaan om machines te gebruiken voor het oogsten van de druiven. Alle druiven worden met de hand geplukt, met de hulp van een heleboel vrijwilligers en oproepkrachten. De oogsttijd is een drukke periode voor champagneboeren, maar ook een heel gezellige. Het oogsten gaat vaak gepaard met een lekkere lunch of mooi diner als bedankje voor alle hulp. Uiteraard met een lekker glas champagne erbij!

Er zitten wel 50 miljoen bubbels in een fles champagne 

Dat er veel druk zit op een fles champagne wist je waarschijnlijk al. We hebben allemaal wel eens een kurk per ongeluk laten ploppen, terwijl het de bedoeling is dat je deze voorzichtig laat zuchten bij het openen. In een champagnefles zit zo’n zes bar aan druk, gelijk aan de hoeveelheid druk in de band van een racefiets. Er zitten dan ook maar liefst 50 miljoen bubbels in een champagnefles. Dit is ook meteen de reden dat de fles dikker is dan een standaard wijnfles.

Wist je dat wij meer dan 20 champagnes in ons assortiment hebben? 

In onze webshop vind je een ruim aanbod mooie champagnes van kleine champagnehuizen, voor een eerlijke prijs. Wij importeren al onze champagnes zelf en werken nauw samen met de champagnehuizen. We verkopen champagne online, maar geven ook proeverijen, leveren voor bruiloften én verzorgen relatiegeschenken. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden.