AOC Champagne – de regels op een rijtje
Als je een wijnliefhebber bent, ben je de term AOC ongetwijfeld al eens tegengekomen. In deze blog duiken we specifiek in de AOC Champagne, de AOC waar de productie van champagne onder valt. We leggen uit wat een AOC is, zetten de belangrijkste regels op een rijtje en delen de voordelen van een AOC.
Wat is een AOC?
AOC is een Franse term die staat voor Appelation d’Origine Contrôlée. Kort samengevat is het een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. Want hoe chique het product champagne ook klinkt, het is en blijft een landbouwproduct. AOC’s maken sinds 1919 deel uit van de Franse wetgeving. Per geografisch gebied en productgroep bestaan er aparte AOC’s. Naast wijn is kaas een bekend product waarop AOC’s van toepassing zijn. AOC is een Franse term, maar ook andere Europese landen gebruiken soortgelijke kwaliteitscontroles. Zo is de Nederlandse term BOB (beschermde oorsprongsbenaming) en de Italiaanse DOP (Denominazione di Origine Protetta).
Wat valt er onder de AOC Champagne?
Onder de specifieke AOC Champagne valt alle productie van mousserende wijn in de Champagnestreek. Voor stille witte en rode wijnen (Coteaux Champenois), rose wijnen en Ratafia zijn er aparte AOC’s. Elke champagneboer heeft zich dus te houden aan de regels die gelden binnen de AOC Champagne.
De belangrijkste regels van de AOC Champagne
Om je een concreter beeld te geven van die regels, geven we hieronder een aantal voorbeelden uit de AOC Champagne, die dus gelden voor alle champagneboeren in de Champagnestreek:
- Oogsten met de hand
Tijdens het oogsten kom je geen machines tegen in de Champagnestreeek, want het oogsten dient volledig met de hand te gebeuren. Hoewel de meningen hierover verschillen, gelooft men in een betere selectie van de druiven door deze met de hand te plukken. - Maximale hoeveelheid druivenstokken
Per hectare heeft de AOC Champagne een maximaal toegestande hoeveelheid druivenstokken bepaald, om de kwaliteit van de druiven te waarborgen. - De druivensoorten
In totaal zijn er acht toegestane druivensoorten in de Champagnestreek, waarvan Chardonnay, Pinot Noir en Meunier de bekendste en meest gebruikte zijn. De andere vijf druiven zijn Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier, Arbane en Voltis. - Sproeien is verboden
Duidelijke taal. - Onkruid wieden = verplicht
Zelfs over het onderhoud van de wijngaard zijn er regels, waaronder een regel wat betreft onkruid. Wieden is verplicht, zodat de wijngaarden in de Champagnestreek er altijd netjes verzorgd bij liggen. Het oog wil ook wat! - De startdatum van de oogst
In de regels van de AOC Champagne ligt vast dat de startdatum van de oogst wordt bepaald door het Comité Champagne. De laatste weken voor de start van de oogst is er intensief contact tussen champagneboeren en het comité om de datum vast te stellen. - Eerste en tweede persing
Ook de hoeveelheid sap die je bij de eerste en tweede persing uit de druiven mag drukken is vastgelegd. Best logisch, want als je teveel van de druiven vraagt kan het zijn dat er afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit en smaak.
De voordelen van een AOC
Het is goed dat er wetgeving bestaat voor de productie van wijn. Hierdoor kan een bepaalde kwaliteit worden gewaarborgd zodat je als consument zeker bent van een goed product. Zeker in de AOC Champagne ligt de lat hoog en zijn er veel specifieke regels die het eindproduct ten goede komen. Zo weet je dat wanneer je de naam champagne op een etiket ziet staan, je een bepaalde verwachting mag hebben. Het product komt uit de Champagnestreek in Frankrijk, is gemaakt volgens de méthode traditionnelle en voldoet aan de regels uit de AOC Champagne. Uiteraard blijven er veel verschillen tussen champagneboeren en de kwaliteit van hun product, maar de lat ligt over het algemeen in ieder geval hoog.
Zin gekregen in een mooie champagne die aan alle regels voldoet? Bekijk ons assortiment!