fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Blanc de Blancs versus Blanc de Noirs

In de meeste gevallen is champagne een geblende wijn – niet alleen een mix van wijnen uit verschillende jaargangen maar vooral ook een mix van druivenrassen. Champagne wordt gemaakt van de drie druivensoorten; Chardonnay (witte druif), Pinot Noir en Pinot Meunier (beiden blauwe druiven). Chardonnay geeft frisheid, delicatesse, elegantie en finesse. Pinot Noir voegt body, structuur, aroma en een complexiteit van smaken toe. Pinot Meunier geeft fruitigheid en soepelheid waardoor champagne toegankelijker wordt bij kortere rijping. Een blend met deze drie druiven geeft een diversiteit aan smaken en stijlen. Daarnaast heb je champagnes aan de buitenzijdes van het ‘champagne spectrum’; de Blanc de Blancs en de Blanc de Noirs.

Blanc de Blancs

De meest bekende hierin is de Blanc de Blancs; gemaakt van wit (wijn) van witte (druiven). Deze champagnes zijn dan ook 100% Chardonnay, dit is in iets meer dan 5% van de totale productie het geval. Blanc de Blancs kennen een wat hogere zuurgraad wat zorgt voor een friszure smaakkarakter en strakkere stijl. Blanc de Blancs gaan goed met frisse en ziltige smaken als oesters, witvis en frisse salades. Blanc de Blancs hebben ook het kenmerk dat ze vaak wat langer bewaard kunnen worden en nog beter op dronk zijn op een wat latere leeftijd. Ze worden dan een vleugje romiger en zachter ervaren.

Blanc de Noirs

Aan de andere kant van het spectrum heb je de Blanc de Noirs en wordt, zoals de naam aldoet vermoeden, 100% van blauwe druiven gemaakt. Blanc de Noirs champagnes zijn soepeler (meer Pinot Meunier) of krachtiger (Pinot Noir) in vergelijking met een Blanc de Blancs. Door de smaakkarakters gaan ze goed bij wat vollere smaken als paté, charcuterie en noten. Door de champagne-spijscombinaties zijn beide champagnes uitermate geschikt in het voor- en najaar.

Wij hebben twee Blanc de Blancs champagnes in ons assortiment. De eerste is de Blanc de Blancs van Champagne Ployez-Jacquemart. De 100% Chardonnay, extra brut dosage en alleen wijn van de eerste persing geeft een majestuze finesse. Door druiven uit 7 verschillende dorpen heeft het ook complexiteit en passie. Dit alles maakt het een strak droge champagne met een verfijnd complexe afdronk. De andere Blanc de Blancs komt van champagnehuis Bliard-Labeste en omschrijven wij als elegant, verfijnd, een tikje complex en bloemig in de neus. Deze champagne kan goed als aperitief of bij visgerechten en schelpdieren.

Als contrast hebben we een Blanc de Noirs van Henri Chauvet, welke van 80% Pinot Noir en 20% Pinot Meunier druiven is gemaakt. In deze toegankelijke Blanc de Noirs vind je tonen van rood fruit, toast en een fijne bubbel voor balans.

Bekijk hier al onze champagnes.