fbpx

Blanc de Blancs vs Blanc de Noirs

In de meeste gevallen is champagne een geblende wijn – niet alleen een mix van wijnen uit verschillende jaargangen maar vooral ook een mix van druivenrassen.

Champagne wordt gemaakt van de drie druivensoorten; Chardonnay (witte druif), Pinot Noir en Pinot Meunier (beiden blauwe druiven). Chardonnay geeft frisheid, delicatesse, elegantie en finesse. Pinot Noir voegt body, structuur, aroma en een complexiteit van smaken toe. Pinot Meunier geeft fruitigheid en soepelheid waardoor champagne toegankelijker wordt bij kortere rijping. Een blend met deze drie druiven geeft een diversiteit aan smaken en stijlen.

Daarnaast heb je champagnes aan de buitenzijdes van het ‘champagne spectrum’; de Blanc de Blancs en de Blanc de Noirs.

Blanc de Blancs vs Blanc de Noirs grapes
shutterstock_1172905738 LR

Blanc de Blancs - De meest bekende hierin is de Blanc de Blancs; gemaakt van wit(wijn) van witte (druiven). Deze champagnes zijn dan ook 100% Chardonnay, dit is in iets meer dan 5% van de totale productie het geval.

Blanc de Blancs (BdB) kennen een wat hogere zuurgraad wat zorgt voor een friszure smaakkarakter en strakkere stijl. BdB's gaan goed met frisse en ziltige smaken als oesters, witvis en frisse salades.

BdB's hebben ook het kenmerk dat ze vaak wat langer bewaard kunnen worden en nog beter op dronk zijn op een wat latere leeftijd. Ze worden dan een vleugje romiger/zachter ervaren.

Blanc de Noirs - Aan de andere kant van het spectrum heb je de Blanc de Noirs (BdN) en wordt, zoals de naam aldoet vermoeden, 100% van blauwe druiven gemaakt. BdN champagnes zijn soepeler (meer Pinot Meunier) of krachtiger (Pinot Noir) in vergelijking met een BdB. Door de smaakkarakters gaan ze goed bij wat vollere smaken als pate, charcuterie en noten.

Door de champagne-spijscombinaties zijn beide champagnes uitermate geschikt in het voor- en najaar.

shutterstock_494478829 LR
Ployez-Jacquemart-800px-RGB

Onze Blanc de Blancs is van Champagne Ployez-Jacquemart. De 100% Chardonnay, extra brut dosage en alleen wijn van de eerste persing geeft een majestuze finesse. Door druiven uit 7 verschillende dorpen heeft het ook complexiteit en passie. Dit alles maakt het een strak droge champagne met een verfijnd complexe afdronk.

HOUSEDUCHAMPAGNE-20190409_027

Als contrast hebben we een super gave Blanc de Noirs van Champagne Gaston Collard, welke 100% van Pinot Noir druiven is gemaakt. De Extra Brut dosage geeft een mooie droogte. Door dit alles is het wel een stevige champagne zoals je van een BdN van 100% Pinot Noir kan verwachten, met toch nog frisheid en een vleugje zuren.