fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Champagne A.D. Coutelas

Het is acht generaties geleden en in het jaar 1809 wanneer Louis Victor Coutelas zijn eerste champagne maakt. In deze blog vertellen we je meer over het champagnehuis A.D. Coutelas, waar ook onze eigen huisfavoriet vandaan komt. Lees verder en ontdek hoe zowel bovenstaande naam, als het jaartal nog steeds een belangrijke rol spelen in hun hedendaagse champagnes!

Geschiedenis van A.D. Coutelas

In 1809 maakt Louis Victor Coutelas zijn eerste champagne van wat later een lange reeks zou blijken. In die tijd is Coutelas nog gevestigd in Villers-sous-Châtillon, een klein dorpje in de vallei Vallée de la Marne, een van de vijf regio’s in de champagnestreek. Vanaf het prille begin kenmerken authenticiteit, kwaliteit en traditie de champagnes van A.D. Coutelas. Deze waarden worden doorgegeven van de eerste op de tweede en uiteindelijk de achtste generatie en zijn nog goed terug te zien in bijvoorbeeld het gebruik van houten vaten. Het huis en de kelders zijn ondertussen verkast van Châtillon naar het oostelijker gelegen Dizy. Dizy is een klein champagnedorpje ingeklemd tussen het bekende Hautvillers, de champagnehoofdstad Épernay, en Grand Cru-dorp Aÿ

Damien Coutelas

Tegenwoordig is het Damien Coutelas die de scepter zwaait. Onder zijn leiding wordt de oogst van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier ingezet om mooie champagnes te maken. Nog steeds speelt hout een sleutelrol in het proces. De ‘reserve wine’ die de champagnes van A.D. Coutelas de kenmerkende smaak geeft, wordt nog steeds bewaard in houten vaten van 75 hectoliter – net als vroeger. Daarnaast heeft Damien bij het champagnehuis in Dizy een mooie Bed & Breakfast (Villa Louis Victor) gerealiseerd en is er een prachtige ruimte voor champagneproeverijen. Op lange zomeravonden is het terras met de ‘Cosy Bar’ open. Ook zijn de champagnes van A.D. Coutelas terug te vinden op de diverse evenementen die in de streek plaatsvinden.

Champagnes van A.D. Coutelas

En dan nu het belangrijkste: de champagnes van A.D. Coutelas! Het pronkstuk van het champagnehuis is de 1809 – vernoemd naar het oprichtingsjaar van het champagnehuis. Deze champagne heeft eerst negen maanden op hout gerijpt en daarna bijna 10 jaar op fles. Door het niet toepassen van malolactische fermentatie blijven zachte fruittonen behouden. De huidige oplage van de 1809 is gemaakt van champagne uit oogstjaar 2016 en is daarmee stiekem een vintage champagne. De muselet van touw wordt nog steeds op traditionele wijze met de hand gebonden. Deze methode stamt nog uit de tijd voor de nu bekende champagnekurk en Coutelas is een van de laatste huizen die een champagnefles op deze manier afwerkt.

Daarnaast komt onze huisfavoriet Louis Victor van dit champagnehuis. De toepassing van de ‘Solera’ techniek in combinatie met rijping in een klein eikenhouten vat (‘Fût de Chêne’) geven deze champagne complexiteit die je doorgaans alleen bij vintage champagnes proeft. Het grote voordeel: een heel ander prijskaartje dan een vintage!

Heb je een van de andere mooie champagnes van Coutelas op het oog? Neem gerust contact met ons op, wellicht vinden wij nog een exemplaar in de kelders van House Du Champagne en anders nemen we ‘m graag voor je mee tijdens een van onze vele bezoekjes aan de Champagne!