Champagne proeven, ruiken en beoordelen
Of je een bepaalde champagne lekker vindt, daar ben je snel achter. Maar wat maakt een champagne nu goed en welke smaken vallen er te ontdekken? In deze blog leer je hoe je een glas champagne beoordeelt op basis van het uiterlijk, de geur en de smaak, zodat jij een referentiekader kunt opbouwen als het gaat om je persoonlijke voorkeur qua champagne. Er is veel te ontdekken in een glas champagne en hier krijg je de handvatten om dit te doen.
De eerste indruk
Om een champagne goed te proeven is het belangrijk dat je voor een paar randvoorwaarden zorgt. Dit gaat om: schone champagneglazen zodat je geen andere aroma’s ruikt of proeft, een witte ondergrond zoals een tafellaken of vel (dik) papier om de kleur van de champagne goed te bekijken en tot slot veel licht – bij voorkeur daglicht. Als je een glas champagne hebt ingeschonken kun je al veel zien. De kleur en de hoeveelheid en het formaat bubbels verklappen namelijk al een hoop over de smaak van een champagne.
Champagne is een mousserende wijn en wordt vaak van witte wijn gemaakt. Ook in een witte wijn zijn er al een aantal tinten te onderscheiden. WSET, een internationaal erkende proefmethode, hanteert de volgende: groengeel, citroengeel, goudgeel, ambergeel en bruin. De eerste drie tinten kom je bij champagne het vaakst tegen. Daarnaast is het belangrijk om op de hoeveelheid en grootte van de bubbels en mousse te letten. De bubbels moeten fijn zijn en in een regelmatig tempo naar het oppervlak komen, waar een mousse ontstaat. Deze mousse vormt zich uiteindelijk tegen de rand van het glas. Onregelmatige of slappe mousse kan wijzen op een matige champagne, maar ook op een onjuiste schenktemperatuur.
Champagne ruiken
Voordat je begint met proeven, gaan we eerst met onze neus in het glas om de vrijgekomen aroma’s te ruiken. Dit heb je wellicht vaker gedaan en hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt. De aroma’s die je ruikt verschillen per champagne. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende aroma’s, gesorteerd per druivenras. Ook is er een aantal aroma’s waaraan je kunt herkennen dat een champagne houtrijping heeft gehad.
Chardonnay: citrusfruit, geel fruit, witte bloemen, (groene) appel, peer, ananas, mango, mandarijn
Pinot Meunier: kers, framboos, granaatappel, rozen, champignon
Pinot Noir: rood fruit, rode bloemen, bosvruchten
Houtrijping: brioche, boter, toast
Het kan goed dat je aroma’s proeft van meerdere druiven, want vaak bestaat een champagne uit een blend van 2 of 3 verschillende druiven.
Champagne proeven – het leukste onderdeel
En nu komt het leukste gedeelte, want we gaan proeven! Je neemt een slok, je laat ‘m door je mond rollen en zuigt eventueel wat extra zuurstof op. Je proeft wellicht de aroma’s die je al geroken hebt, maar misschien ontdek je er nog wel meer. Zeker als de champagne al wat langer in het glas zit, kunnen er meer aroma’s vrijkomen. Let naast de aroma’s ook eens op het zuurgehalte, de hoeveelheid alcohol, de body (vol of licht) en de afdronk als je een champagne drinkt. Neem een paar slokken en je zal merken dat er steeds weer iets bijkomt in je smaakbeleving. Cheers!
Champagne beoordelen
Om een champagne te beoordelen is er meer nodig dan alleen de handelingen die je nu hebt verricht. De gebruikte druiven, de lengte van de rijping en de stijl van de champagnemaker zijn andere belangrijke factoren die meespelen. Voor jezelf kun je nu echter al goed beoordelen of je deze champagne lekker vindt, of dat je voorkeur naar een andere stijl champagne uitgaat. Het leukste is om dit tegelijkertijd met meerdere champagnes te doen, omdat je dan beter het onderscheid proeft. Denk bijvoorbeeld eens aan een Tasting Package of boek een champagneproeverij.
Hopelijk waardeer je het volgende glas champagne nog meer dan je al deed. Maar vergeet nooit het belangrijkste en dat is en blijft genieten!