Coteaux Champenois: stille wijn uit de Champagnestreek
De Champagnestreek staat vooral bekend om de productie van één product: champagne. Er is echter meer, want er wordt ook stille wijn gemaakt in de Champagnestreek. Deze wijn heet Coteaux Champenois, want het mag natuurlijk geen champagne heten. Coteaux Champenois is een stille wijn die verkrijgbaar is in een witte en rode variant. De wijnen worden van dezelfde druiven als champagne gemaakt en vaak is het resultaat een krachtige en complexe wijn, die zeker het proberen waard is.
Dezelfde druiven als champagne
Coteaux Champenois is dus een stille wijn die van dezelfde druiven wordt gemaakt als champagne. In de regel wordt Chardonnay gebruikt voor Coteaux Champenois Blanc, en Pinot Noir en Meunier voor Coteaux Champenois Rouge. De minder bekende druiven die zijn toegestaan voor het maken van champagne zijn echter ook toegestaan voor het maken van Coteaux Champenois. Er wordt veel meer stille rode wijn gemaakt dan de witte variant. Meestal is een Coteaux Champenois een monocépage wijn: een wijn gemaakt van één druivensoort. Coteaux Champenois wordt vaak gerijpt op houten vaten. Het resultaat is in de meeste gevallen een rijke, complexe wijn die door veel wijnkenners enorm wordt gewaardeerd.
Coteaux Champenois is prijzig
Coteaux Champenois is vaak vrij prijzig, maar die prijzen zijn goed te verklaren. Ten eerste heb je de grond, waarop je ook druiven kunt telen om (dure) champagne van te maken. De oplages van Coteaux Champenois zijn daarnaast vaak vrij beperkt, wat de prijs ook stuwt. Het is dan ook niet makkelijk om aan een goede Coteaux Champenois te komen, maar het is wat ons betreft zeker de moeite waard. Vooral als je op zoek bent naar een nieuwe wijn om uit te proberen. Houd er rekening mee dat een goede fles Coteaux Champenois in Nederland qua prijs vaak start bij zo’n € 50,-, maar dat prijzen op kunnen lopen tot honderden euro’s per fles.
Coteaux Champenois als blend in rosé champagne
Er is nog een andere belangrijke reden voor champagneboeren om een rode Coteaux Champenois te maken en dit is meteen ook de reden waarom de meeste rode wijn in de Champagnestreek wordt gemaakt. Je kunt deze namelijk gebruiken voor het maken van rosé champagne. In de Champagnestreek is het toegestaan om rosé champagne te maken door rode wijn toe te voegen aan “witte” champagne, waardoor de rosé tint ontstaat. Dee methode heet assemblage. Er zijn dus champagneboeren die een klein beetje Coteaux Champenois produceren, puur voor het blenden van rosé champagne. In dit geval komt de rode wijn dus helaas niet in de verkoop.
Meer leren over rosé champagne? Lees de blog: Rosé champagne, meer dan een kleurtje
AOC Coteaux Champenois
Waar de productie van champagne onder de AOC Champagne valt, valt Coteaux Champenois onder de AOC Coteaux Champenois. Stille wijnen die in de Champagnestreek gemaakt worden, vallen vrijwel allemaal onder deze AOC die qua regels veel overeenkomsten kent met de AOC Champagne. Voor stille rosé wijn is er in de Champagnestreek een aparte AOC: de AOC Rosé des Riceys. Ook deze productie is zeer beperkt.
Ben je binnenkort in de Champagnestreek? Vraag dan eens aan een champagneboer of hij of zij Coteaux Champanois produceert. Wie weet proef en ontdek je een mooie bijzondere wijn!
Lees onze andere blogs of bezoek onze webshop vol met heerlijke champagnes.