Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

De gevolgen van klimaatverandering in de Champagnestreek

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat klimaatverandering grote gevolgen heeft voor veel industrieën. Zo ook voor de champagne-industrie. Oplopende temperaturen en veranderende neerslag beïnvloeden de wijngaarden en druiven. Deze invloed kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van de champagne.

Temperatuur

Door oplopende temperaturen rijpen de druiven in de wijngaard sneller. Als gevolg van een sneller rijpingsproces moet er eerder geoogst worden. Even de datum aanpassen, niet direct een probleem zou je denken. Toch ligt dit helaas iets ingewikkelder dan het klinkt. Een lange rijpingsperiode, waarin de druif zich rustig kan ontwikkelen is namelijk nodig om de juiste aroma’s te ontwikkelen en daarmee champagne van optimale kwaliteit te produceren.

Door oplopende temperaturen neemt daarnaast de kans op nachtvorst in het voorjaar af, wat op het eerste oog positief lijkt te zijn. Nachtvorst kan namelijk problematisch zijn voor de wijngaarden. Helaas is dit niet het enige effect, maar zorgen hoge temperaturen in het voorjaar er ook voor dat de takken van de wijnstokken vroeger uitlopen en in bloei staan. Als er vervolgens toch nachtvorst plaatsvindt – wat natuurlijk niet uitgesloten is door de hogere temperaturen – is de schade nog groter. De net ontpopte knoppen op de wijnstok zijn namelijk extra gevoelig voor nachtvorst. De ontsprongen knoppen die doodgaan door nachtvorst, leveren de rest van het jaar geen druiven meer. Dit heeft een enorme impact op de oogst.

Veranderende neerslag

Door klimaatverandering valt er steeds meer regen. Als er zoveel regen valt dat de grond verzadigd raakt, kunnen de wijnstokken onder water komen te staan en verdrinken. Je kunt je voorstellen dat ook dit de kwaliteit van de druiven niet ten goede komt.

Het effect van klimaatverandering zien we natuurlijk niet alleen in de Champagnestreek. Ook Prosecco (Italië) en regio’s waar Cava wordt gemaakt (Spanje) hebben last van deze impact. Helaas is er jaarlijk al te weinig champagne om aan de vraag te voldoen. Dit ’tekort’ kan door klimaatverandering alleen maar groter worden. Dit zal in de toekomst invloed hebben op de prijs van champagne, zeker omdat champagne aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen. Het voldoen aan deze kwaliteitseisen wordt door de effecten van het veranderende klimaat steeds lastiger.

Maatregelen treffen

De toenemende veranderingen in de regio’s maken champagneboeren innovatief. Zo zijn veel champagneboeren begonnen met eerder oogsten. Dit werkt voorlopig nog goed – zo lang het Comité Champagne deze oogstdata accepteert. Over een paar jaar zal dit echter waarschijnlijk niet meer werken, omdat de temperatuur dan mogelijk zo hoog is dat de druiven niet de optimale smaak en kwaliteit kunnen bereiken binnen de tijd tussen bloei en oogst.

Naast het vervroegen van de oogst zijn er mogelijkheden om als boer in te spelen op extreem weer. Er zijn drainagesystemen op de markt om water af te voeren, verwarmingsinstallaties voor de wijngaarden ter bescherming tegen nachtvorst en netten ter bescherming tegen hagel. Dit vraagt echter om flinke investeringen die veel boeren simpelweg niet kunnen doen.

Tot slot is het Comité Champagne ook volop bezig met het ontwikkelen en erkennen van nieuwe champagnedruiven. Een voorbeeld hiervan is Voltis, een druif die later tot bloei komt en daardoor minder risico loopt op schade door vroege nachtvorst. Het zal niet eenvoudig zijn om meer druivensoort te laten erkennen als champagnedruif, het Comité hanteert namelijk erg strenge kwaliteitseisen. Het toont echter wel de veerkracht en innovatie van de champagneboeren.

Zoals je nu weet, brengt klimaatveranderingen grote uitdagingen met zich mee. En toch is er hoop! In de champagne-industrie wachten ze niet geduldig op wat komen gaat; er wordt volop geëxperimenteerd met mogelijke oplossingen.

Meer lezen over champagne? Lees onze andere blogs of bekijk onze webshop.