fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

De houdbaarheid van champagne

Waar wijnen soms jaren in de kelder kunnen liggen – en soms zelfs jaren moeten liggen om beter te worden – is dat bij champagne een ander verhaal. In deze blog leren we je alles over de houdbaarheid van champagne. Want – niet schrikken – deze is veel korter dan je misschien denkt. Je leest over de houdbaarheid van een geopende fles, champagnes zonder jaartal en vintage champagnes, maar ook over de invloed die je zelf op de houdbaarheid van een fles champagne hebt.

Hoe lang bewaar je een geopende fles champagne?

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: als een fles champagne eenmaal geopend is, is deze niet lang houdbaar. Het beste kun je een fles op de dag van openen direct opdrinken. Als dit te veel is, kun je de fles nog een paar dagen gekoeld bewaren. Een champagnestopper helpt in dat geval de bubbels te behouden, zodat je een dag later nog van de champagne kan genieten. In principe is een fles champagne na het openen nog 3-5 dagen houdbaar, mits gekoeld bewaard.

De houdbaarheid van een champagne zonder jaartal

In tegenstelling tot wijnflessen bevatten de etiketten van de meeste champagneflessen geen jaartal. Voor de productie van een fles wijn worden druiven uit één oogstjaar gebruikt, waardoor we vaak over een goed of slecht wijnjaar spreken. Bij champagnes is dit anders. Hier wordt vaak een blend van druiven uit een aantal verschillende jaren gebruikt voor één fles champagne. Daarom staat er meestal ook geen jaartal op de fles vermeld. De houdbaarheid van champagnes zonder jaartal is na aankoop zo’n 9 maanden.

De houdbaarheid van een vintage champagne

Een uitzondering op de korte houdbaarheid van champagne zijn vintage champagnes, zoals onze vintage Polyphénols uit 2012 van Jacques Copin. Champagnes krijgen de benaming ‘vintage’ als er voor die champagne druiven uit één specifiek oogstjaar worden gebruikt. Afhankelijk van het jaar waarin de champagne is geproduceerd, kun je een vintage champagne minimaal 1 jaar bewaren, maar in veel gevallen zelfs nog veel langer. Dit hangt onder andere af van het productieproces en het oogstjaar van de gebruikte druiven. Zo was 2012 bijvoorbeeld een geweldig wijnjaar voor de Champagne-regio.

Verschillende factoren spelen een rol

Verschillende factoren spelen een rol als het gaat om de houdbaarheid van champagne. De belangrijkste is de manier van bewaren. Een fles champagne bewaar je het best op een koele, droge en donkere plek. Een kelder bijvoorbeeld, of een keukenkast. Bij voorkeur bewaar je de fles horizontaal, liggend dus. De ideale temperatuur om champagne te bewaren ligt tussen de 5 en 12 graden. Belangrijker dan de temperatuur is dat de fles bewaard wordt op een plek waar de temperatuur weinig tot niet schommelt, maar stabiel is.

Ook de jaargang speelt een belangrijke rol. Over het algemeen produceren champagneboeren alleen vintage champagnes in zeer goede wijnjaren. Hoe beter het wijnjaar, hoe langer je de champagne kunt bewaren. Toch nog een overeenkomst met ‘normale’ wijnen dus. Verder speelt de kwaliteit van de kurk een rol, deze zorgt er namelijk voor dat er niet te veel koolzuur uit de fles ontsnapt en niet te veel zuurstof van buitenaf in de fles komt.

Hoe weet je of een champagne nog goed is?

Mocht je twijfelen of de champagne die je hebt liggen nog drinkbaar is, dan zijn er een aantal manieren om daarachter te komen. De makkelijkste is door simpelweg te kijken of je nog bubbels in de champagne ziet. Verder kom je er door te ruiken en proeven achter of de champagne nog goed is. Als de champagne niet meer goed is, smaakt deze vlak of zelfs een beetje zurig. Ook proef je geen bubbels meer. Wacht dus niet te lang op het perfecte moment voor het drinken van die mooie fles champagne, maar pluk de dag en trek ‘m open. Want voor je het weet, ben je te laat!

Bekijk hier ons volledige assortiment champagnes.