Champagne voor Oud & Nieuw nodig? Op 31 december bezorgen wij nog in regio Amsterdam. Stuur ons een bericht!

De Méthode Traditionnelle uitgelegd

 

De ‘méthode traditionnelle’ is dé manier waarop champagne gemaakt wordt. Sterker nog: dit is de verplichte manier om champagne te produceren. Overigens wordt niet alleen champagne volgens de méthode traditionnelle gemaakt, ook veel andere mousserende wijnen zoals Crémant en Cava. In deze blog leggen we de méthode traditionnelle stapsgewijs uit, zodat jij precies weet hoe champagne gemaakt wordt. 

 

Het doel van de méthode traditionnelle 

 

Het doel van de méthode traditionnelle is om een gisting van de wijn in de fles te creëren, waardoor een wijn mousserend wordt. De méthode traditionnelle is dus essentieel om van wijn champagne te maken. Dit proces duurt ten minste 15 maanden; de minimale tijd dat een fles champagne moet rijpen voordat deze op de markt gebracht mag worden. Vaak kiezen champagneboeren ervoor om dit proces wat langer te laten duren, om zo een mooiere champagne te maken. 

 

De basis – wijnen van chardonnay, pinot noir en pinot meunier druiven 

 

Om champagne te maken heb je natuurlijk druiven nodig. Na de oogst wordt daar als eerste stap wijn van gemaakt. Deze basiswijnen worden in de Champagnestreek gemaakt door wijnen van de druiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier te mengen. Vaak worden er wijnen uit meerdere oogstjaren gebruikt, behalve bij vintage champagnes. Als de gewenste stijl en smaak bereikt is, is de wijn klaar voor de tweede vergisting op fles. 

 

Gist en suiker toevoegen voor tweede vergisting op fles 

 

Om de tweede vergisting op fles – de méthode traditionnelle – te starten, wordt er gist en suiker in de fles toegevoegd. Hierdoor ontstaat koolzuur, wat zorgt voor bubbeltjes. Om die bubbeltjes in de fles te houden zit er een kroon – een soort bierdop – op de fles die sterk genoeg is om de druk die in de fles ontstaat aan te kunnen. Dit proces vindt plaats in de donkere kelders van de champagnehuizen, waar de champagnes zich in alle rust kunnen ontwikkelen. 

 

Remuage

 

Tijdens deze periode van vergisting wordt de fles geregeld gedraaid, dit noemt men remuage. Dit gebeurt met de hand of machinaal. In de laatste periode liggen de flessen schuin in rekken, met de hals naar beneden. Dit heeft als doel om het gistbezinksel langzaam maar zeker naar de flessenhals te laten komen, zodat het gemakkelijk uit de fles gehaald kan worden. Want als de gist eenmaal zijn werk gedaan heeft, moet het natuurlijk nog wel verwijderd worden voordat de kurk op de fles kan. 

 

De kurk op de fles 

 

Na de vergisting op fles moeten er nog drie dingen gebeuren. Ten eerste moet het gistbezinksel uit de fles, vervolgens moet de gewenste hoeveelheid suiker nog aan de fles worden toegevoegd en er moet natuurlijk nog een kurk op de fles komen. Als het gistbezinksel in de flessenhals ligt wordt de hals bevroren en de kroon verwijderd. Door de ontstane druk vliegt het bezinksel de fles uit. Vervolgens wordt de juiste dosage suiker aan de fles toegevoegd en daarna kan de kurk op de fles. Door de resterende gistcellen worden de toegevoegde suikers omgezet in bubbeltjes en alcohol. Dit is de laatste stap in het proces, waarna de champagne in ons magazijn rustig op jou ligt te wachten. 

 

Meer kennis opdoen? Lees onze andere blogs. Genoeg kennis opgedaan en zin in champagne gekregen? Bezoek dan onze webshop