fbpx

Lees hier een aantal handige tips voor jouw perfecte wedding toast. 

Na maanden van voorbereiding is het dan zover, DE grote dag is aangebroken. De hele dag wordt de energie opgebouwd naar hét hoogtepunt: een volmondig “JA”.

Na de ceremonie volgt vaak als eerste de wedding toast. En zoals altijd geldt, een goed begin is het halve werk (voor een fantastisch knalfeest).

 

Young couple and their guests toasting with champagne during wedding reception in garden

Wat maakt een perfecte wedding toast?

Dat begint met de keuze wat je gaat schenken. Want champagne (en 'bubbles' in het algemeen) komt, net als wijn, in vele soorten en smaken. En net als met wijn heb je goede en minder goede wijn-spijs (of eigenlijk champagne-spijs) combinaties. Met Oud en Nieuw eten we vaak een oliebol en wordt daar soms een droge champagne bij geserveerd. Waarbij je denkt, “waarom wordt dit eigenlijk zo lekker gevonden”? Maar zo’n drogere champagne gaat veel beter met ziltige smaken als kaviaar en oesters. En hoe vaak zie je wel niet dat op feestjes halfvolle glazen worden weggezet en direct over wordt gegaan op het bier en wijn? Zonde van die “bubbles”, en het geld.

Dus waar moet je op letten bij een goede keuze van champagne voor jullie bruiloft?

house-du-champagne-slider_champagne-toren

Allereerst is het tijdstip op de dag van belang. Door de dag heen ontwikkelt onze smaak. Zo houden we in het algemeen op het begin van de dag meer van zachtere en frisfruitige smaken en later op de dag van meer uitgesproken en hartigere smaken. Dus ook bij champagne geldt dat hoe eerder op de dag hoe soepeler de smaak, en later op de dag rijker en uitgesprokener het mag zijn.

Wat wordt er bij geserveerd? Wordt er taart en zoetigheid bij geserveerd dan moet je vooral niet te droge champagne schenken. Terwijl bij hartigheden droger wel kan.

Wie zijn je gasten? Op een bruiloft zijn veel gasten, en dus ook veel verschillende smaakvoorkeuren. Zijn er veel “kenners”? Dan is een complexere champagne leuk om ze mee te prikkelen. Ga anders vooral niet te ingewikkeld doen en hou het bij meer toegankelijkere champagnes die veel mensen “bedienen”.

De keuze van het glas is afhankelijk van de champagne en de sfeer die je wilt creeeren. Gebruikelijk is de flute, deze houdt de bubbels het meest vast en oogt feestelijk. En is daarom ideaal voor feesten en bruiloften. Ook wordt steeds vaker de coupe gebruikt. De coupe was het populaire glas dat werd gebruikt tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. Deze geeft dan ook een “vintage look” en wordt verder gebruikt in een champagne toren. Bij een coupe-glas verspreiden de bubbles zich sneller waardoor de champagne zachter en fruitiger smaakt.

Zitten de “bubbles” in het pakket van je cateraar of locatie, en wil je toch invloed hebben op wat je drinkt?

Dit kun je vaak oplossen dmv kurkengeld. Je betaalt dan aan de locatie of cateraar een vergoeding per fles die opengaat. Hiermee dekken zij de kosten voor het personeel die het inschenkt en uitserveert. En voor misgelopen omzet wanneer ze dit zelf hadden verkocht. De hoogte van het kurkengeld verschilt per locatie. Vaak ligt deze tussen de € 15,- en € 25,- per fles. Het is een beetje afhankelijk van het glas dat wordt gebruikt, maar normaal worden er zo’n 7 glazen per fles uitgeschonken. Uitgaande van een fles champagne van circa € 25,- en kurkengeld tussen de € 15,- en € 25,- per fles, kom je uit op zo’n € 6,- a € 7,- per glas. En dat voor zelf uitgekozen echte champagne.

Close up of couple toasting champagne glasses

Benieuwd naar jullie perfecte champagne?

Wij hebben op basis van onze ervaringen van onze klanten een aantal champagnes geselecteerd die zeer geschikt zijn voor een bruiloft.

house-du-champagne-bliard-labeste-slider

Champagne Bliard-Labeste | Tradition Brut

Deze toegangelijke champagne is soepel en gaat perfect vanaf vroege ochtend tot aan de borrel. Het combineert goed met zoetigheid, zonder dat de champagne zelf als te zoetig wordt ervaren.

house-du-champagne-slider-Bouche-Cuvee-Reserve

Champagne Bouche | Cuvee Reservee

Deze elegante champagne is rijk van smaak en heeft iets meer complexiteit dan champagne Bliard-Labeste, zonder dat het te ingewikkeld wordt. Een super champagne die zowel met zoet als hartig combineert.

house-du-champagne-slider-ad-coutelas

Champagne Coutelas | Fut de Chene

Deze complexere champagne daagt je uit, want door de houtrijping is hij uitgesprokener dan de andere twee. Heerlijk bij hartig finger food en aan het begin van de avond als toast bij het huwelijksdiner.

Daarnaast ervaren we dat er soms voor de ceromonie in een select gezelschap een kleine toast wordt gedaan. Een moment om met bruidspersoneel en familie te proosten op jullie liefde, en even de spanning te breken op wat komen gaat. Hiervoor wordt vaak een rose champagne gebruikt, vanwege de kleur en zachte smaak. Wij hebben voor dit moment 2 rose champagnes geselecteerd:

 

house-du-champagne-slider-Jacques-Copin-Jr

Champagne Copin JR | Cuvee Rose

Een heerlijk frisse rose champagne met een fruitige afdronk. Super zacht en toegankelijk. Ook ideaal om ijskoud te serveren bij warm weer.

HOUSEDUCHAMPAGNE-20190409_026

Ployez-Jacquemart | Rose Extra Brut

Een drogere rose champagne met ronde smaak. Uitstekend bij een lichte lunch en in de maanden van oktober t/m april.

We denken graag met jullie mee in de definitieve keuze van een champagne die mooi bij jullie bruiloft past. Dus heb je vragen neem dan contact met ons op. En wil je meer inspiratie in de mogelijkheden van champagne op een bruiloft bekijk dan onze specials.