Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

De vijf regio’s in de Champagnestreek

 

De Champagnestreek is verdeeld in vijf verschillende regio’s: Côte des Blancs, Montagne de Reims, Côte des Bar, Vallée de la Marne en Côte de Sézanne. Eerder vertelden we al over de verschillende druivensoorten die zijn toegestaan in de Champagnestreek. In deze blog lees je meer over de vijf specifieke regio’s binnen de Champagne. Want ondanks dat de regio Champagne maar 34.000 hectare beslaat, zijn er wezenlijke verschillen per regio. Denk bijvoorbeeld aan de ondergrond, de druiven die er groeien en de ligging. 

 

Côte des Blancs

 

Vrijwel de gehele Côte des Blancs regio is beplant met de chardonnay druif, en dat heeft een reden. In deze regio – waar je onder andere de plaats Epernay vindt – liggen namelijk meer hellingen, en daar gedijt de chardonnay druif goed op. Naast champagne wordt er in dorpen in de Côte des Blancs, bijvoorbeeld in Vertus, ook niet-mousserende rode wijn geproduceerd van goede kwaliteit. Zeker het proberen waard! 

 

Montagne de Reims

 

In Montage de Reims speelt de druif Pinot Noir de hoofdrol. De regio ligt tussen Reims en Epernay en de bekendste dorpen hier zijn Ambonnay, Ay en Bouzy. Het gebied kun je omschrijven als een uitgestrekte hoogvlakte, die voor een groot gedeelte bedekt is met bossen. De regio Montagne de Reims heeft het grootste aantal Grand Cru dorpen van de Champagnestreek.

De champagnehuizen van Henri Chauvet en Ployez-Jacquemart liggen in de regio Montage de Reims.  

Côte des Bar 

 

Als je in Côte des Bar bent, ben je bijna in de Bourgogne. Je bevindt je dan ook in het meest zuidelijke deel van de Champagnestreek. Ook hier speelt de Pinot Noir druif de hoofdrol, maar liefst 80% van de oogst in Côte des Bar bestaat uit Pinot Noir. De ondergrond in de Côte des Bar heeft met een mix van kalksteen, klei en mergel meer weg van die in de Bourgognestreek dan de ondergrond die je in de rest van de Champagnestreek vindt. 

 

Vallée de la Marne

 

Vallée de la Marne ligt aan – je raadt het al – de Marne: een zijrivier van de Seine die via het noordelijke deel van de Champagnestreek naar Parijs kabbelt. Deze rivier werd vroeger veel gebruikt om champagne naar de Franse hoofdstad te vervoeren. In Vallée de la Marne groeien de blauwe druiven optimaal. Vooral de Pinot Meunier druif doet het hier goed, maar ook de Pinot Noir druif is goed vertegenwoordigd.

De champagnehuizen van A.D. Coutelas, Bliard-Labeste, Bouché en Jacques Copin liggen in Vallée de la Marne.  

Côte de Sézanne

 

Côte de Sézanne wordt ook weleens gezien als onderdeel van de Côte des Blancs regio, en tot voor kort was dat ook het geval. Het gebied ligt net iets zuidelijker dan de Côte des Blancs. Een opmerkelijk verschil ten opzichte van de andere regio’s is de grondsoort. Waar het grootste gedeelte van de Champagnestreek bestaat uit krijtgrond, is de meest voorkomende ondergrond in de Côte de Sézanne klei. Hierdoor is het groeiproces van de druiven – voornamelijk Chardonnay – anders, wat resulteert in een champagne die wat fruitiger, voller of rijper is. 

 

Meer lezen over champagne? Lees onze blogs of bekijk onze webshop