Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Dosage in champagne

De dosage in champagne geeft aan hoeveel suiker er in de fles zit. In totaal zijn er zeven verschillende dosages, van Brut Nature zonder toegevoegde suikers tot Doux met meer dan 50 gram suiker per liter. Best wel belangrijk om op te letten dus, want deze suikers hebben een behoorlijke invloed op de smaak. Je vindt de dosage altijd op het etiket van een champagnefles. In deze blog leer je meer over de verschillende dosages die je kunt vinden in een fles champagne.

Dosages op een rij: van Brut Nature tot Doux

Om het overzichtelijk te houden, vind je hieronder een overzicht van de benamingen van de verschillende dosages in champagnes, met daarbij de hoeveelheid suiker die de betreffende dosage aanduidt. Let wel op dat de dosage op het etiket van een champagnefles altijd per liter wordt aangegeven, terwijl de meeste flessen een inhoud van 0,75 liter hebben. Vermenigvuldig de dosage dus altijd even met 0.75 om achter de exacte hoeveelheid suiker in de fles te komen.

Brut Nature: 0-3 gram suiker per liter
Extra Brut: 0-6 gram suiker per liter
Brut: 0-12 gram suiker per liter
Extra-Dry: 12-17 gram suiker per liter
Dry: 17-32 gram suiker per liter
Demi-Sec: 32-50 gram suiker per liter
Doux: meer dan 50 gram suiker per liter

Zoals wellicht opvalt komen de dosages Brut Nature en Extra Brut gedeeltelijk overeen. Toch is er een wezenlijk verschil. Bij de dosage Brut Nature gaat het namelijk om restsuikers die overgebleven zijn in de fles na het gistingsproces en is er dus geen suiker toegevoegd aan de fles. Bij de dosage Extra Brut is het wel toegestaan om suiker aan de fles toe te voegen. Wist je trouwens dat champagne één van de weinige wijnen is waar het toegestaan is om suiker toe te voegen?

Als de hoeveelheid toegevoegde suiker tussen de 1 en 6 gram per liter ligt, mag de champagneboer kiezen of hij of zij Extra Brut of Brut op het etiket zet. Veel champagneboeren kiezen dan voor Brut, omdat deze term bekender en toegankelijker is. Het kan dus zo zijn dat jij vaker dan je door had een Extra Brut champagne dronk, terwijl er Brut op het etiket stond.

De meest gebruikelijke dosage is brut

Ondanks dat er een verschillende dosages mogelijk zijn, is de dosage Brut verreweg de meest gebruikte. Met de dosage Brut maak je namelijk toegankelijke champagnes die voor een grote doelgroep aantrekkelijk zijn. Ga je richting Extra Brut of zelfs Brut Nature, dan krijg je drogere champagnes die niet iedereen weet te waarderen. Al moeten wij zeggen dat de drogere champagnes onze voorkeur hebben, omdat de smaak van de druiven en de stijl van de champagnemaker duidelijker naar voren komen. Dat komt omdat deze niet zitten verstopt achter de suikers. Probeer bijvoorbeeld eens de Brut Nature van Henri Chauvet,

Ook zoetere champagnes – zoals de dosage Extra Dry, Dry, Demi-Sec en Doux – zijn minder populair, al is het zeker leuk om eens een champagne met één van deze dosages te proeven. Als je een zoetere champagne combineert met bijvoorbeeld een zoet dessert, wordt de smaak van de champagne minder zoet waardoor de fruittonen beter tot hun recht komen.

Bedenk wel dat de hoeveelheid suiker niet de enige factor is in de smaak van champagne. Andere belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de gebruikte druivensoorten, de stijl van de maker, de leeftijd van de champagne en de ondergrond waarop de druiven zijn geteeld.

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog over dosages in champagne weer iets wijzer geworden. Mocht je na al dat lezen zin in een lekkere fles champagne hebben, bekijk dan ons assortiment champagnes. Cheers!