fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Epernay, dé hoofdstad van de Champagne regio 

Avenue de champagne

 

Épernay is de hoofdstad van de Champagne en wereldwijd gekend om haar grote champagnehuizen die naast elkaar langs de beroemde Avenue de Champagne staan. De stad ligt direct ten zuiden aan de rivier de Marne en in het midden van de Champagne. Daardoor is stad historisch gezien het centrum van de champagneproductie.

Het is een charmant stadje van 25.000 inwoners en is omgeven door heuvels waarvan de hellingen zijn bedekt met wijngaarden. De bodem is krijtachtig, en in de directe omgeving groeien de druiven die voor champagne nodig zijn; Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. De prestigieuze kelders, uitgehouwen in het krijt, kunnen worden bezocht.

Avenue de Champagne

Aan de Avenue de Champagne zijn vele champagnehuizen gevestigd, zoals die van Moët et Chandon, Mercier, Castellane en Laurent-Perrier. De huizen zijn statig om indruk te maken op de klanten, waaronder het voormalige Franse koningshuis.

Onder het straatniveau bevindt zich een netwerk van tunnels, waar de champagnehuizen hun voorraad opslaan, en waar het rijpingsproces van de wijn plaatsvindt. De temperatuur in de tunnels is constant rond 10 °C, met een hoge luchtvochtigheid. Sommige tunnels zijn tegen betaling te bezoeken, inclusief een glas champagne aan het eind van de rondleiding. Bij Mercier rijdt een elektrisch treintje door de tunnels, om de toeristen rond te leiden. Lekker toeristisch, maar wel super leuk om te doen 🙂