fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Het klimaat in de Champagne uitgelegd

Het klimaat binnen een wijnregio speelt een heel belangrijke rol in de groei en rijping van druiven. De Champagne ligt in het noordoosten van Frankrijk en ligt voor een wijngebied vrij noordelijk. Vanuit Nederland ben je er met de auto al binnen vijf uur. In deze blog leer je meer over het huidige klimaat in de Champagnestreek en over andere omstandigheden die van invloed zijn op de groei van de druiven.

Het klimaat in de Champagnestreek

De Champagnestreek ligt op de 49e breedtegraad ten noorden van de evenaar en beslaat zo´n 34.000 hectare. De wijngaarden liggen op hellingen, die zo’n 100 tot 200 meter boven de zeespiegel uitsteken. In de Champagnestreek heerst een koel klimaat, wat betekent dat de gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen (april-oktober) niet hoger dan 16.5 graden ligt. Het klimaat wordt beïnvloed door de Warme Golfstroom en de Atlantische Oceaan, die ervoor zorgen dat de omstandigheden door het jaar heen redelijk gelijk blijven. Dit heet ook wel een afgevlakt klimaat.

De wijnranken in de Champagne hebben het niet altijd even gemakkelijk, omdat het koele klimaat vaak voor uitdagende omstandigheden zorgt. Wijnranken die hard moeten werken, geven echter vaak ook druiven van hoge kwaliteit. Een groot risico dat het klimaat met zich meebrengt is dat het weer in het voorjaar overdag aangenaam kan zijn, waardoor de druivenknoppen al kunnen uitlopen. ´s Nachts kan het echter nog vriezen, waardoor deze jonge uitlopers kapot kunnen vriezen. Dit is funest voor de druiven. Het voorjaar is dan ook een spannende periode voor de champagneboeren.

De ondergrond in de Champagnestreek

Op veel plekken in de Champagnestreek vind je een ondergrond die bestaat uit een dikke laag kalk en krijt. Deze laag kan op sommige plekken wel 200 meter dik zijn. De bodem is hierdoor rijk aan mineralen en laat gemakkelijk vocht door, zodat de wortels niet te lang nat blijven. De wortels van de ranken groeien de bodem in en nemen gemakkelijk mineralen op. Een ander belangrijk kenmerk van kalk is dat het de warmte overdag opvangt, om die ‘s nachts als het afkoelt weer af te geven. Je kunt dit vergelijken met een spons. Op deze kalklaag ligt een dunne laag grond die heel vruchtbaar is.

Deze bodem is niet alleen fijn voor de druiven, maar ook om kelders te bouwen – en laat champagneboeren daar nu net dol op zijn! Kelders hebben een constante temperatuur en luchtvochtigheid, ideaal om champagnes te laten rijpen en bewaren. Mocht je bij een champagneboer op bezoek zijn, vraag dan gerust of je de kelders mag bekijken. Meestal geven ze je met veel plezier, trots en passie een rondleiding.

De druiven in de Champagnestreek

Op basis van bovenstaande informatie is de keuze voor de druiven Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir goed te verklaren. Dit zijn namelijk alledrie druiven die goed gedijen in een koeler klimaat en om kunnen gaan met kou. Wil je meer weten over deze druiven, lees dan de blog: van welke druiven wordt champagne gemaakt?

Lees onze andere blogs of bezoek onze webshop vol met heerlijke champagnes.