Hoe serveer je een goed glas champagne?
Om optimaal te genieten van een glas champagne is het belangrijk dat je weet hoe je het glas het beste inschenkt en waar je bij het serveren ervan rekening moet houden. Hieronder vind je alle informatie die je helpt om de juiste smaak en bubbels in je glas te krijgen.
Champagne schenken
Net als met bier is het schuin houden van je glas essentieel, om te voorkomen dat je champagne gaat schuimen en over de rand van je glas loopt. Schenk je glas niet vol, begin met een kleine hoeveelheid en schenk bij op het moment dat het schuim gezakt is. En vergeet niet: houd het glas tijdens het schenken altijd in een hoek van 45%!
Temperatuur van champagne
De ideale temperatuur om jonge champagnes te serveren, is tussen de 8 en 10 graden. Oudere champagnes mag je serveren tussen de 10 en 12 graden. Wanneer je champagne op een lagere temperatuur serveert dan gewenst (zoals direct uit de ijskast), komen de aroma’s niet helemaal tot hun recht. Serveer je champagne ook niet op een te hoge temperatuur, want ook dit komt de smaak niet ten goede. Wil je champagne bewaren voordat je het eventueel gaat koelen? Zorg dan voor een donkere plek in huis waar de temperatuur tussen de 10 en 12 graden is. Denk bijvoorbeeld aan een kelder, garage of – nog mooier – een klimaatkast om je champagnes te bewaren.
Soorten champagneglazen
Heb jij je ooit afgevraagd waarom champagne in Nederland vaak in een ‘flûte’ of ‘coupe’ wordt geserveerd? Dit heeft alles te maken met de bubbels en smaak. Door champagne in een flûte te serveren, behoud je de bubbels langer en vindt er stimulatie van de aroma’s plaats. Om tot de beste smaakontwikkeling te komen, kun je champagne beter in een coupe serveren. Hierin kan zuurstof optimaal bij de aroma’s komen. De coupe heeft dan weer als nadeel dat er minder bubbels over blijven.
Maar hé, wacht eens even, in de Champagnestreek drinken ze champagnes toch uit een ander glas? Klopt! In de Champagnestreek serveert men champagnes in de ’tulip’, het beste glas als je het ons vraagt.
Het glas de tulip is bedacht in de champagnestreek om de kracht van bubbels en optimale smaak beter te combineren. Door de bredere bovenkant van het glas kun je de champagne in de tulip beter ruiken. Zuurstof kan er makkelijker bij, waardoor de aroma’s beter tot hun recht komen. Tot slot zorgt het glas voor een sterke aanwezigheid van de bubbels, maar niet zo sterk dat deze bij het ruiken en proeven overheerst.
Dus, wat doe jij als je voldoende keer in een restaurant een flûte of coupe krijgt voor je champagne? Juist ja, vragen om een ander glas!
Lees onze andere blogs óf bezoek onze webshop, vol met heerlijke champagnes.