fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

La Champagne & le champagne

Champagne (la Champagne) is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam “champagne” (le champagne) mogen dragen. Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de AOC “Coteaux Champenois”.

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en is het meest noordelijke gebied geschikt voor de wijnbouw in het land. Door het gebied stroomt de Marne, een zijrivier van de Seine. De mees-te aanplant (zo’n 70%) staat in de gebieden rondom Epernay; Valle de la Marne, Montagne de Reims en Cote des Blancs. Maar ook de rondom Sezanne en Troyes liggen wijngaarden die tot de streek behoren.

In totaal beslaat het areaal voor de Champagne zo’n 33.700 hectare. De totale productie per jaar schommelt afhankelijk van de weersomstandigheden. In de periode 2004 tot en met 2014 lag de jaarproductie tussen de 250 en 300 miljoen liter. Hiervan wordt ruim een derde geëxporteerd en vooral het Verenigd Koninkrijk is een grote afzetmarkt. De Verenigde Staten en Duitsland volgen op de tweede en derde plaats gemeten naar het aantal flessen.

Er zijn veel wijnboeren die (een gedeelte van) hun druivenoogst verkopen aan de bekende champagnehuizen of coöperaties. De grote meerderheid van alle verkopen zijn namelijk nog in handen van deze champagnehuizen met wereldberoemde namen. Hun gangbare champagnes worden in grote hoeveelheden geproduceerd. Door deze massale productie zijn deze champagnes van gemiddelde kwaliteit (een mix van goede en minder goede wijnen). Hun specials zijn vaker wel van goede kwaliteit. In beide gevallen betaal je niet alleen voor het product, maar ook zeker voor een stuk ‘merkbeleving’.

Lees hier verder over dé champagne-hoofstad Epernay en bekijk hier ons volledige assortiment champagnes.