Millesime champagnes & Prestige champagnes
Millésime champagnes
Vintage champagne wordt ook wel op zijn Frans millésime genoemd en is te herkennen aan het jaartal op de fles. Dit is het oogstjaar dat je kunt terugvinden op het etiket en anders op de collerette, het halslabel van de fles. Niet elk jaar wordt een millésime geproduceerd. Deze champagnes worden alleen in uitzonderlijke oogstjaren gemaakt. Nog geen 15% van de champagnes die worden geproduceerd is een millésime champagne.
Ze zijn per definitie gelimiteerd. Omdat alleen de druiven van één oogstjaar worden gebruikt geldt op=op. Millésime champagnes hebben een langere rijpingstijd en zijn daarmee complexer dan non-millésimechampagnes. Hierdoor vereisen ze meer aandacht tijdens de dronk en zijn ze dan ook niet altijd als aperitief of feestchampagne bedoeld. Millésime champagnes zijn beter geschikt voor bij een goed gesprek of als begeleiding van een maaltijd, zoals bij het diner. Drink het als een volwassen witte wijn; lucht eerst minimaal 15 minuten en schenk bij voorkeur uit in een (groot) wit wijnglas.
Onze millésime is de Polyphénols uit 2012 van champagnehuis Jacques Copin. De 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir, zonder malolactische fermentatie, geeft na 12 jaar rijping een krachtige en ronde champagne. Proef de franse zomeravond van 2012… Subliem voor bij een zomers gerecht of barbecue!
Prestige champagnes
Prestige champagnes zijn de ‘signature’-champagne van een champagnehuis. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl en filosofie van het huis. Prestige champagnes zijn gemaakt van enkel de beste druiven uit de beste wijngaarden.
Vaak rijpen prestige champagnes ook langer in de kelders dan gewoonlijk, resulterend in een meer complexe en elegante smaakbeleving. Ook hier geldt dan weer; lucht eerst mininaam 15 minuten en schenk bij voorkeur uit in een (groot) wit wijnglas.