fbpx

Millesime & Prestige

Millésime - Vintage champagne wordt ook wel op zijn Frans millésime genoemd en is te herkennen aan het jaartal op de fles. Dit is het oogstjaar dat je kunt terugvinden op het etiket en anders op de collerette, het halslabel van de fles. Niet elk jaar wordt een millésime geproduceerd. Deze champagnes worden alleen in uitzonderlijke oogstjaren gemaakt. Nog geen 15% van de champagnes die worden geproduceerd is een millésime champagne.

Ze zijn per definitie gelimiteerd. Omdat alleen de druiven van één oogstjaar worden gebruikt geldt op=op. Millésime champagnes hebben een langere rijpingstijd en zijn daarmee complexer dan non-millésimechampagnes. Hierdoor vereisen ze meer aandacht tijdens de dronk en zijn ze dan ook niet altijd als aperitief of feestchampagne bedoeld. Millésime champagnes zijn beter geschikt voor bij een goed gesprek of als begeleiding van een maaltijd, zoals bij het diner. Drink het als een volwassen witte wijn; lucht eerst min. 15 minuten en schenk bij voorkeur uit in een (groot) witte wijnglas.

shutterstock_1128436889 LR
Copin-Sr-800px-RGB

Onze millésime is de Polyphénol uit 2006 van Champagne Jacques Copin. De 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir, zonder malolactische fermentatie, geeft na 12 jaar rijping een krachtige en ronde champagne. Proef de franse zomeravond van 2006… Subliem voor bij een zomers gerecht of barbecue!

Prestige

Prestige champagnes zijn de ‘signature’-champagne van een champagnehuis. Het is hun trots waarmee ze de klemtoon leggen op de stijl en filosofie van het huis. Prestige champagnes zijn gemaakt van alleen de beste druiven uit de beste wijngaarden.

Champagne-Bouche-Pere---Fils---Pierry-Champagne-Bouche-Pere---Fils--5-
Bliard-goud-800px-RGB

Een van onze prestige is de ‘Bulle d’Or’ van Champagne Bliard-Labeste. Door de minimale rijping van 6 jaar geeft een rijke, bijna koninklijke beleving. Toch blijft het ook een super soepele champagne, iets wat je terug vindt in al hun champagnes. Wij vinden dit dan ook een champagne ideaal voor Oud & Nieuw, een promotie of ander life celebration moment!

Coutelas-1809-800px-RGB

Onze andere prestige is de ‘1809’ van Champagne A.D. Coutelas, vernoemd naar het oprichtingsjaar van het huis. De wijn heeft eerst 9 maanden op hout gerijpt, waarna de champagne meer dan 10 jaar op fles. Dit geeft een champagne met veel karakter en complexiteit. Een ‘musthave’ voor champagne liefhebbers en perfect geschikt als begeleiding van het Kerst-diner of ander bijzonder diner!

Vaak rijpen prestige champagnes ook langer in de kelders dan gewoonlijk, resulterend in een meer complexe en elegante smaakbeleving. Ook hier geldt dan weer; lucht eerst min. 15 minuten en schenk bij voorkeur uit in een (groot) witte wijnglas.