Oogsttijd in de Champagnestreek
De oogsttijd in de Champagnestreek is voor champagneboeren misschien wel de spannendste periode van het jaar. En niet alleen de spannendste, maar ook de drukste. Want in slechts 1 à 2 weken moet de gehele druivenopbrengst van het afgelopen jaar volledig met de hand geoogst en daarna geperst en verder verwerkt voor de eerste fermentatie. In 2023 begon de champagneoogst op 2 september. Naar schatting zijn er gedurende de oogst zo’n 100.000 tot 120.000 seizoenarbeiders in de wijngaarden aan het werk.
Wanneer is het oogsttijd in de Champagnestreek?
Champagneboeren bepalen niet zelf wanneer ze starten met de oogst, dat doet het het Comité Champagne. Het Comité Champagne kun je zien als de brancheorganisatie voor champagneboeren. Vaak besluit deze organisatie dat de oogst aan het einde van augustus of aan het begin van september begint. In sommige jaren kan het echter duren tot in oktober. Soms verschilt de startdatum per regio, omdat zelfs in de relatief kleine Champagnestreek klimaatverschillen aanwezig kunnen zijn.
Voorafgaand aan de oogst bepaalt het Comité Champagne het maximale rendement per hectare. Dat rendement drukken zij uit in een maximale hoeveelheid kilo druiven per hectare. Voor 2023 heeft het Comité Champagne het rendement vastgesteld op 11.400 kilo per hectare en dat is best wel fors. Goed nieuws voor champagneliefhebbers dus, want hoe mee druiven er geoogst worden, hoe groter de kans op goede champagnes! Een ander opvallend gegeven tijdens deze oogst is het gemiddelde gewicht van een tros druiven, dat uitzonderlijk hoog is: 220 gram. Volgens het Comité Champagne is zo’n hoog gemiddelde niet eerder vastgesteld.
Champagne oogsten is handwerk
Het oogsten van de druiven gebeurt volgens de méthode traditionnelle, de verplichte methode die boeren moeten hanteren bij het maken van champagne. In deze methode zijn ook regels te vinden over het oogsten van de druiven, waaronder de regel dat het plukken volledig met de hand gebeurt. Het enige gereedschap dat de plukkers mogen gebruiken is een kleine snoeischaar om slechte druiven mee weg te knippen. Je kunt je voorstellen wat een enorme klus het moet zijn om alle wijngaarden binnen 1 à 2 weken volledig te oogsten.
Champagnehuizen bezoeken tijdens de oogsttijd
Het moge duidelijk zijn dat de oogsttijd voor veel champagnehuizen de drukste periode van het jaar is. Veel huizen zijn tijdens deze periode dan ook gesloten voor bezoek, waardoor het niet mogelijk is om een proeverij bij te wonen. Het kan daarom handig zijn om te checken wanneer de oogst exact plaatsvindt als je rond september een bezoek aan de Champagnestreek wilt brengen. Tegelijkertijd zijn er veel champagnehuizen waar je je als vrijwilliger aan kunt melden om te helpen met de champagneoogst. Vaak gaat dat gepaard met een fijne lunch of mooi diner waarbij – je raadt het al – de champagne rijkelijk vloeit.
Meer te weten komen over de druivensoorten die geoogst worden? Lees dan de blog: van welke druiven wordt champagne gemaakt?
Meer te weten komen over onze champagnehuizen? Bezoek dan de pagina: champagnehuizen