Ratafia Champenois: likeur uit de Champagnestreek
Ratafia Champenois of Ratafia de Champagne is een versterkte wijn zonder bubbels uit de Champagnestreek. Ratafia is een bekende likeur die vaak gemaakt en geschonken wordt in andere delen van Frankrijk, maar ook in Spanje en Italië. Ratafia Champenois of Ratafia de Champagne is echter minder bekend, terwijl het minstens zo interessant is! In deze blog leer je meer over wat Ratafia Champenois is, hoe het gemaakt wordt, hoe het smaakt en op welke momenten je het drinkt.
We beginnen bij de naam. Het woord Ratafia komt uit de Latijnse taal en is afgeleid van “Res Rata Fiat”, een gezegde dat betekent: “de zaak is beklonken”. Het drankje werd vroeger vaak gedronken bij het sluiten van een verdrag of overeenkomst. De likeur bestaat al eeuwen, maar is een veel minder bekende naam dan bijvoorbeeld Port, waar het best een beetje weg van heeft. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een mooie Ratafia Champenois.
Hoe maak je Ratafia Champenois?
In de Champagnestreek wordt Ratafia gemaakt door de derde persing van de druiven te gebruiken; een mostlaag die overblijft na de eerste twee persingen. Volgens de AOC Champagne is het enkel toegestaan om de eerste en tweede persing te gebruiken voor de productie van champagne, maar soms is de oogst geschikt om nog een derde persing toe te passen. Verder is het enkel toegestaan om Ratafia Champenois of Ratafia de Champagne op het etiket te vermelden als de gebruikte druiven afkomstig zijn uit de Champagnestreek. Net als bij Coteaux Champenois is de productie zeer laag en kom je Ratafia Champenois maar weinig tegen. Soms wordt het net als Coteaux Champenois enkel voor eigen gebruik gemaakt. Mocht je bij een champagneboer zijn is het altijd leuk om hiernaar te vragen en je te laten verassen door het resultaat.
Waar is Ratafia Champenois mee te vergelijken?
Ratafia Champenois is een zoete, stroperige likeur die iets weg heeft van Port. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 12 en 22%. De vergisting wordt stopgezet door alcohol toe te voegen, waardoor de gistcellen gedood worden voordat de alcoholische vergisting klaar is. Zo blijven de natuurlijke suikers uit de druiven behouden. De alcohol die wordt toegevoegd heeft een neutrale smaak. Naast alcohol worden er vaak kruiden toegevoegd voor extra diepgang. Ratafia Champenois wordt vaak jaren op hout gerijpt voordat het op de markt komt. De amberkleur die de likeur heeft komt van deze houten vaten. Diezelfde vaten geven ook veel complexiteit. Veelvoorkomende aroma’s in Ratafia Champenois zijn die van gekonfijt en gestoofd fruit, maar ook steenvruchten, kruiden en honing kom je vaak tegen. Verder zijn kaneel, vijgen, noten en pruimen vaak te herkennen in Ratafia Champenois.
Hoe drink je Ratafia Champenois?
Je kunt Ratafia Champenois zowel gekoeld als op kamertemperatuur drinken en na opening blijft het zeker nog enkele weken goed. Je kunt het als aperitief schenken – men zegt dat het de eetlust opwekt – of bij een dessert. Liefhebbers drinken het als borrel, maar je kunt er ook mooie cocktails van maken. Ratafia Champenois gaat goed samen bij kaas, wild of een barbecue. Kortom: een veelzijdige, bijzondere en originele drank!
Lees ook onze andere blogs of bezoek onze webshop vol met heerlijke champagnes.