fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Rosé champagne, meer dan een kleurtje

Rosé champagne wordt steeds populairder. En dat is ook niet zo gek, want er zijn goede redenen om een rosé champagne te openen. De frisse fruitaroma’s geven een mooie smaakbeleving die net even anders is dan bij witte champagne. Daardoor past een rosé champagne bij andere momenten dan witte champagnes. Het past bijvoorbeeld goed bij een maaltijd, waaronder ook vleesgerechten.

Rosé champagne komt in veel verschillende tinten; van lichtroze, donkerroze tot aan koperkleurig. De roze kleur geeft in sommige gevallen een extra dimensie, waaronder bij het vieren van de liefde.

De twee methodes voor het maken van rosé champagne

Er zijn twee methodes voor het maken van rosé champagne. De eerste methode is de ‘methode assemblage’. Daarbij beginnen de champagnemakers met (meerdere) witte wijnen en blenden hier een gedeelte rode wijn(en) bij. Zo ontstaat een geassembleerde rosé wijn. Deze rosé wijn wordt na een tweede gisting op fles een rosé champagne.

De tweede methode is de ‘methode saigne’. Na het persen van de druiven laat de champagnemaker de schillen van de blauwe druiven (Pinot Noir en/of Pinot Meunier) 12-24 uren in de most mee weken. Deze schillen geven kleur af (‘saignee’ betekent ‘bloeden’) waardoor een roze most ontstaat. Met deze most wordt een rosé wijn gemaakt die vervolgens op fles gaat voor een tweede vergisting.

Doordat bij de methode assemblage de rosé wijn ontstaat door het blenden, kan de champagnemaker bij deze methode meer invloed uit oefenen in de uiteindelijke rosé champagne. Dit komt ook naar voren bij de twee champagnes in ons assortiment. Beide champagnes zijn gemaakt via de methode assemblage. Een belangrijk verschil zit hem in welke rode wijn is gebruikt.

Onze rosé champagnes

Bij de Cuvee Rosé van Jacques Copin is gekozen voor een rode wijn die gemaakt is in RVS vaten. Doordat de rode wijn in RVS is gemaakt is deze fruitig, maar toch ook fris. Deze fris fruitige aspecten vind je ook terug in hun uiteindelijk rosé champagne.

Bij de Extra Brut Rosé van Ployez-Jacquemart is gebruik gemaakt van rode wijn gemaakt in houten vaten. Hierdoor is deze rode wijn voller van smaak. Deze vollere smaak vind je ook terug in de rosé champagne. Door de lagere (Extra Brut) dosage dan de Brut dosage van de Cuvee Rosé, is de Extra Brut Rosé van Ployez-Jacquemart wel droger dan die van Jacques Copin.

Bekijk hier al onze champagnes.