Van welke druiven wordt champagne gemaakt?
Er worden drie soorten druiven gebruikt voor het maken van champagne. Deze druiven zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier – tegenwoordig vaker kortweg Meunier genoemd. Deze drie druivensoorten groeien dan ook volop in de Champagne-regio en vormen de basis voor de mooie champagnes die wij drinken. In deze blog lees je meer over de verschillen tussen en eigenschappen van de Chardonnay-, Pinot Noir- en Meunier-druif. Ook lees je waarom er zowel witte als blauwe druiven gebruikt worden en dat er officieel maar liefst acht verschillende druivensoorten gebruikt mogen worden, in plaats van drie.
Blauwe en witte druiven
Champagnes zijn witte, mousserende wijnen. Naast witte champagnes worden er natuurlijk ook rosé champagnes gemaakt, zoals deze Jacques Copin Cuvee Rosé. Maar daar blijft het bij, want er bestaan geen rode champagnes. Toch worden er blauwe druiven gebruikt bij het maken van champagne, want zowel de Pinot Noir- als de Meunier-druif – dus twee van de drie gebruikte druiven – zijn blauwe druiven. En dat is interessant, omdat de champagnes die ervan gemaakt worden vrijwel allemaal wit zijn. Dat zit als volgt: aan de buitenkant zijn de Pinot Noir en Meunier blauwe druiven, maar de binnenkant – en dus het sap – van deze druiven is wit. Na de oogst worden de druiven voorzichtig vervoerd en staat de schil van de druif zo kort mogelijk in contact met het sap, zodat de witte kleur van het sap behouden blijft.
De eigenschappen van Chardonnay, Pinot Noir en Meunier
De Chardonnay is van de drie verschillende druiven verreweg de bekendste. Deze druif kennen we natuurlijk van ‘normale’ witte wijnen. Van zichzelf is de Chardonnay een vrij neutrale druif, de rijke smaak krijgt hij van de ondergrond, de ligging van de wijngaard en van de vinificatiemethode. Rijp je Chardonnay bijvoorbeeld op hout, dan krijg je een mooie volle wijn met tonen van vanille, terwijl je met een ander rijpingsproces of op een andere wijngaard ook een lichte of zure wijn kunt maken.
De Pinot Noir is één van de populairste blauwe druiven en is vooral bekend van de rode wijnen uit de Bourgogne. De druif is gevoelig voor vorst en rotting, en daardoor zeker niet de makkelijkste druif. Maar gaat het goed, dan kan het resultaat geweldig zijn, want een Pinot Noir-druif in champagne kan zorgen voor diepgang en karakter.
De Meunier is minder vorstgevoelig dan de andere twee druiven en gedijt goed op kleiachtige gronden, terwijl de Chardonnay en de Pinot Noir juist beter gedijen op kalkgronden. Omdat de bodem in de champagnestreek heel rijk is aan kalk, wordt er in deze regio minder Meunier verbouwd dan Chardonnay en Pinor Noir. Pinot Meunier geeft over het algemeen een elegante, fruitige smaak.
Blanc de Blancs en Blanc de Noirs
Of een champagne de benaming Blanc de Blancs of Blanc de Noirs krijgt hangt af van de gebruikte druivensoorten. De benamingen verwijzen naar de kleur van de gebruikte druiven. Een Blanc de Blancs bestaat voor 100% uit witte Chardonnay-druiven, een Blanc de Noirs bestaat volledig uit Pinot Noir, volledige uit Pinot Meunier of uit een combinatie van deze twee blauwe druiven. Meer weten over Blanc de Blancs en Blanc de Noirs? Lees dan onze blog Blanc de Blancs versus Blanc de Noirs. Liever meteen proeven? In ons assortiment vind je een Blanc de Blancs van Bliard-Labeste, een Blanc de Blancs van Ployez-Jacquemart en een krachtige Blanc de Noirs van Henri Chauvet.
8 verschillende druiven
De echte kenner of liefhebber merkt wellicht op dat er officiel meer dan drie druivensoorten gebruikt mogen worden voor het maken van champagne. En dat klopt, want in totaal zijn er maar liefst acht verschillende druiven die gebruikt worden. De eerder genoemde Chardonnay, Pinot Noir en Meunier nemen echter meer dan 99% van de wijnvelden in de regio in beslag, waarmee de productie van de vijf andere druivensoorten bijna verwaarloosbaar is. Toch noemen we ze voor de volledigheid graag even: Pinot Blanc, Arbane, Petit Meslier, Pinot Gris en Voltis. Deze druivensoorten mogen gebruikt worden voor het maken van champagne, maar in de praktijk gebeurt dat weinig.