Vier vergeten druivensoorten uit de Champagnestreek
Als het over champagne gaat, denken we al snel aan drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Dat is niet meer dan logisch, want vrijwel alle champagnes worden van één of een blend van deze druiven gemaakt. Maar naast deze druivensoorten zijn er nog vier andere witte druivensoorten toegestaan voor de productie van champagne: Arbane, Pinot Blanc, Pinot Gris en Petit Meslier. In deze blog leer je meer over deze vier ‘vergeten’ druivensoorten uit de Champagnestreek.
Arbane
Het druivenras Arbane is misschien wel de meest zeldzame van deze vier druivensoorten. De Arbane druif groeit voornamelijk in het noordelijke gedeelte van de Champagnestreek en is vaak pas laat in de herfst rijp voor de oogst. Er zijn maar weinig champagnehuizen die met de Arbane druif werken, want een nadeel van de Arbane is zijn gevoeligheid voor schimmels zoals meeldauw. De druif geeft veel kruidige tonen en aroma’s en zit vaak hoog in zijn zuren.
Pinot Blanc – of Blanc Vrai
De druif Pinot Blanc ken je waarschijnlijk uit Duitsland en Oostenrijk, waar men er mooie Weißburgunders van maakt. Pinot Blanc is verwant aan de Pinot Noir en Pinot Gris druiven, maar heeft vanwege zijn mineraliteit en frisheid het meeste weg van de Chardonnay. In de Champagnestreek wordt de Pinot Blanc ook wel Blanc Vrai genoemd. De druif groeit voornamelijk in de regio Côte des Bar.
Pinot Gris – of Fromenteau
Fromenteau, zo wordt de Pinot Gris druif in de Champagnestreek ook wel genoemd. Net als de Pinot Blanc kennen we de Pinot Gris uit bijvoorbeeld de Elzas, maar ook als Pinot Grigio uit het noorden van Italië. Ook in de Champagnestreek mag er dus met Pinot Gris gewerkt worden. Aroma’s die de de Pinot Gris aan wijnen geeft zijn tropisch fruit en peer, met over het algemeen milde zuren.
Petit Meslier
De laatste zeldzame druif in de Champagnestreek is de Petit Meslier. Kenmerken van deze druif zijn een droge, appelachtige smaak met mooie zuren. De druif groeit voornamelijk in de Vallée de la Marne en is vaak vroeg rijp. Door de vroege ontkieming is deze druif vatbaarder voor schimmels.
Deze vier druivensoorten zijn in totaal in zo’n 1% van de hele productie van champagne terug te vinden. Je komt deze druivensoorten veel vaker tegen in andere gebieden, zoals de Elzas of ons eigen kikkerlandje. Toch zou het vanwege klimaatverandering wel eens interessant kunnen zijn om deze druivensoorten in de gaten te houden. Gaan er door de stijgende temperaturen meer boeren experimenteren met deze druivensoorten of verdwijnen ze op den duur juist helemaal?
Ben je dus in de Champagnestreek en kom je een champagne tegen met daarin één of meerdere van deze druiven? Weet dan dat je iets bijzonders in handen hebt. Ook is het altijd interessant om aan een champagneboer te vragen of hij of zij experimenteert met (een van) deze druivensoorten.
Lees onze blog over de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier of bezoek onze webshop.