fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Vintage champagne – alles wat je moet weten

Als je je verdiept in champagne heb je de term vintage champagne vast al een keer voorbij zien komen. Maar wat is vintage champagne nu precies, wat zijn de verschillen met ‘normale’ champagne en wat maakt het zo bijzonder? Een vintage champagne is vaak een stukje duurder dan standaard champagne, is het die investering wel waard? In deze blog lees je alles wat je moet weten over vintage champagne.

Er staat een jaartal op vintage champagne

Je herkent een vintage champagne eigenlijk heel eenvoudig, want in tegenstelling tot andere soorten champagne staat er bij vintage champagne altijd een jaartal op de fles. In het Frans heet een vintage champagne dan ook millésimé, wat letterlijk jaartal betekent. En daar zit ook direct het grote verschil ten opzichte van andere champagnes in, want voor vintage champagnes zijn druiven uit slechts één oogstjaar gebruikt. Er worden niet elk jaar vintage champagnes gemaakt. Het is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid druiven in de oogst, de kwaliteit van die druiven en de hoeveelheid druiven die nodig is voor de productie van de andere champagnes of er van die oogst een vintage gemaakt kan worden.

Voor grote champagnehuizen is het maken van een vintage champagne dan ook makkelijker dan voor kleine champagnehuizen. Want hoe meer grond je tot je beschikking hebt, hoe groter de kans dat je voldoende kwalitatief goede druiven overhoudt voor de productie van een vintage champagne.

Enkel de beste druiven zijn goed genoeg voor een vintage champagne

Als een champagnehuis besluit om een vintage champagne te maken, worden enkel de beste druiven van de oogst gebruikt. Vaak kiest de maker voor een combinatie van Pinot Noir en Chardonnay druiven, omdat deze over het algemeen kwalitatief beter zijn dan Pinot Meunier. Omdat er druiven uit één oogst worden gebruikt komt een vintage champagne vaak in een beperkte oplage. Er is immers maar een beperkte hoeveelheid druiven beschikbaar voor de vintage champagne. Dat maakt vintage champagnes exclusiever en bijzonderder. Van de gehele champagneproductie is zo’n 10% vintage champagne.

Vintage champagne rijpt langer

Waar normale champagne minimaal 15 maanden moet rijpen, is dat bij vintage champagne minimaal 36 maanden. Vaak kiezen champagnehuizen er echter voor om een vintage champagne nog langer te laten rijpen. Vijf, zes jaar of zelfs nog langer is geen uitzondering en daardoor duurt het in ieder geval drie, maar soms zelfs wel tot tien jaar na de oogst voordat een champagnemaker een vintage champagne op de markt brengt. Doordat vintage champagne langer in de kelders ligt te rijpen en dus kostbare ruimte in beslag neemt, is deze vaak ook duurder dan andere champagnes.

Door die langere rijping zijn vintage champagnes vaak complexer en volwassener qua smaak, waardoor ze goed te combineren zijn met een maaltijd of een borrel. In tegenstelling tot andere champagnes doe je er bij een vintage champagne goed aan om deze eerst een kwartiertje te laten luchten. Minstens zo belangrijk: een flûte is uit den boze bij het drinken van vintage champagne. Je schenkt een vintage champagne liefst in een coupe of een groot wijnglas.

Onze vintage champagne: Jacques Copin Polyphénols 2012

Uiteraard heeft ook House Du Champagne  een vintage champagne in het assortiment, want die mag natuurlijk niet ontbreken. Onze vintage champagne is de Jacques Copin Polyphénols uit 2012, een champagne die maar liefst 108 maanden (9 jaar) heeft gerijpt in de kelders van Jacques Copin. Van deze vintage champagne zijn er slechts 5.324 geproduceerd en de druifverhouding is 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir. De dosage toegevoegde suikers is vier gram per liter (extra brut) en dankzij de lange rijping gaat deze champagne goed samen met een stevige maaltijd.

Bekijk hier al onze champagnes.