Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Voltis is de nieuwe druif in de Champagnestreek

 

Al heel lang zijn er zeven druiven toegestaan bij het maken van champagne, maar in 2021 is er een achtste druif bijgekomen: de Voltis druif. Deze witte druif is ontwikkeld aan het onderzoeksinstituut INRAE in Colmar en lijkt beter bestand tegen ziektes. De druif komt iets later tot bloei waardoor deze druif minder gevoelig is voor nachtvorst in het voorjaar. Verder lijkt de druif op die andere witte druif, de Chardonnay. 

 

De Voltis druif 

 

De Voltis druif is dus een wit druivenras ontwikkeld in een laboratorium. Het doel was om een druif te ontwikkelen die resistent is tegen ziektes als echte en valse meeldauw en dat lijkt goed gelukt. Qua rijping en balans tussen zuren en suikers heeft de Voltis druif veel weg van de Chardonnay druif. De rijpheid van de druif en bijbehorende aroma’s hangen af van het moment van de oogst. De bloei in het voorjaar start later, waardoor de Voltis druif minder gevoelig is voor nachtvorst – iets waar menig champagneboer over wakker ligt in het voorjaar. Kenners geven aan dat de Voltis druif te weinig kenmerkende aroma’s heeft om een vervanger van de Chardonnay druif te worden. Je kunt de Voltis druif dus vooral zien als een mooie aanvulling. 

 

Onderzoeksinstituut INRAE 

 

Het INRAE is een onderzoeksinstituut in de Elzas, Frankrijk. Het Comité Champagne – dat als een soort vakbond verantwoordelijk is voor de regels omtrent wijnbouw in de Champagnestreek – werkt nauw samen met het instituut. Samen onderzoeken ze mogelijkheden rondom nieuwe druiven voor een duurzamere wijnbouw. Met duurzame wijnbouw wordt wijnbouw bedoeld die bestand is tegen klimaatverandering, milieuvriendelijk is en economisch efficiënt. De Voltis druif is het eerste druivenras dat daadwerkelijk aangeplant mag worden, voor een test van 10 jaar. Deze testfase loopt tot 2032. Het is overigens niet de eerste druif uit het onderzoeksinstituut; in totaal is er al gewerkt met zo’n zeshonderd druivensoorten. 

 

Strenge regels vanuit het Comité Champagne 

 

Zoals we gewend zijn in de strenge AOC Champagne zijn er ook veel regels rondom het gebruik van de nieuwe Voltis druif. Reken vooral niet op een champagne die gemaakt is met een groot aandeel Voltis druiven – laat staan volledig gemaakt van de Voltis – want een champagneboer mag slechts 5% van zijn wijngaarden aanplanten met Voltis wijnstokken. Van het resultaat mag er natuurlijk champagne gemaakt worden, maar een blend mag maximaal 10% Voltis bevatten en dat is niet zoveel. 

 

Wij zijn benieuwd wanneer we de Voltis druif voor het eerst gaan aantreffen bij één van onze champagneboeren, want we merken vaak best een conservatieve houding en terughoudendheid als het gaat om het gebruik van andere druiven dan de grote drie: Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Enerzijds is dat begrijpelijk, want grond in de Champagnestreek is duur en de opbrengt mag niet in het geding komen. Maar anderzijds speelt klimaatverandering een steeds grotere rol en zou de Voltis druif op basis van zijn kenmerken een nuttige toevoeging kunnen zijn om de kenmerkende eigenschappen van champagne te behouden. Wij gaan op zoek naar een champagne gemaakt met de Voltis druif en laten je weten hoe deze smaakt. Stay tuned!

Bekijk in de tussentijd ons volledige assortiment champagnes.