fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Wat is het verschil tussen Grand Cru en Premier Cru champagne?

Wie weleens champagne heeft gekocht, heeft misschien de termen ‘Grand Cru’ en ‘Premier Cru’ voorbij zien komen. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? En is het een beter dan het andere?

In deze blog nemen we je mee in de historie van deze benamingen en de functie ervan. Ook geven we tips die je mee kunt nemen bij het selecteren van de best passende champagne voor jou.

De Champagnestreek in Frankrijk staat wereldwijd bekend om haar verfijnde mousserende wijnen. Eerst iets meer over deze regio lezen voordat we dieper in de materie duiken? Dat kan in deze blog: welkom in de Champagnestreek.
Binnen deze regio zijn er veel verschillen in de kwaliteit van wijngaarden, methoden en druiven.

Wat is Grand Cru champagne?

Enkele dorpen in de Champagnestreek worden beschouwd als de crème de la crème in de regio. Deze dorpen hebben de hoogste classificatie, genaamd ‘Grand Cru’, wat aangeeft dat de druiven die hier worden verbouwd van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn. Dit is een verschil met andere wijnregio’s, waar deze erkenning per wijngaard of -huis in plaats van per dorp wordt toebedeeld.

Het waarderingsstelsel waar Grand Cru onderdeel van is, vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw. Destijds werden de classificaties gebruikt door de boeren, om gezamenlijk goede prijzen voor hun druiven af te dwingen bij de – veelal gewiekste – handelshuizen in champagne.

17 van de circa 250 dorpen in de Champagnestreek hebben de status ‘Grand Cru’. Deze dorpen worden beschouwd als de toplocaties voor druiventeelt en champagneproductie. De Grand Cru classificatie is toegekend op basis van de historische reputatie van de wijngaarden en de kwaliteit van de druiven die er groeien. Het is een erkenning van excellentie in de wijnbouw.

Wat is Premier Cru champagne?

‘Premier Cru’ is de op een na hoogste classificatie voor dorpen in de Champagnestreek. Hoewel het iets minder prestigieus is dan Grand Cru, produceren Premier Cru-dorpen wijnen van zeer hoge kwaliteit, net onder de topcategorie.

Net als Grand Cru wordt de Premier Cru-status toegekend aan specifieke dorpen op basis van de reputatie en kwaliteit van de druiven die er groeien. Er zijn 44 dorpen in de Champagnestreek met Premier Cru-status. Deze dorpen staan bekend om hun constante productie van uitstekende druiven die bijdragen aan de algehele kwaliteit van de geproduceerde champagne in de regio.

Elk dorp heeft unieke kenmerken en een eigen champagne-stijl. Zo staat Ambonnay (Grand Cru) bijvoorbeeld bekend om zijn intense en krachtige pinot noir druiven, terwijl Verzenay (Grand Cru) bekend staat om zijn elegante en verfijnde champagnes.

Deze verschillende smaakprofielen zijn het resultaat van variaties in de bodemsamenstelling, de ligging van de wijngaarden en de gebruikte druivenrassen.

Het is belangrijk om op te merken dat Grand Cru en Premier Cru champagnes over het algemeen duurder zijn dan champagnes uit dorpen zonder deze classificatie. Dit komt door de uitzonderlijk hoge kwaliteit van de druiven uit deze dorpen en de grote vraag naar deze wijnen.

Bij het samenstellen van het assortiment van House Du Champagne kijken wij naar meer dan alleen de waardering van het dorp. Zo speelt de samenstelling van de druiven een rol (lees bijvoorbeeld de blog Blanc de Blancs versus Blanc de Noirs), het rijpingsproces en bieden we een mix van verschillende soorten champagnes.

Wil je beginnen met een Premier Cru champagne? Dat kan met een van de champagnes van familiebedrijf Bliard-Labeste, het allereerste huis ooit in ons assortiment opgenomen. Hun Tradition Brut, Blanc de Blancs en feestelijke Bulle d’Or zijn champagnes van hoge kwaliteit, voor een betaalbare prijs.

Bekijk hier ons volledige assortiment champagnes.

Familiebedrijf Bliard-Labeste