Welke informatie vind je op het etiket van een champagnefles?
Het kan best ingewikkeld zijn om op basis van een etiket te bepalen of een champagne geschikt is voor jouw moment en smaak, én of de vraagprijs gerechtvaardigd is. Om je op weg te helpen, lees je in deze blog meer over de informatie die je op het etiket van een fles champagne kunt vinden en hoe deze te interpreteren.
Hoe herken je echte champagne?
Een aantal zaken vind je altijd terug op het etiket, vaak zelfs op de voorkant. Te beginnen met de belangrijkste: het woord champagne. Enkel op echte flessen champagne mag het woord champagne staan. Je zult dit dan ook niet terugvinden op het etiket van andere mousserende wijnen. En dat is belangrijk, want op deze manier onderscheid je champagne dus vrij eenvoudig en snel van andere mousserende wijnen. Naast het woord champagne, zie je altijd het logo en de naam van de maker of het champagnehuis op de voorkant van de fles staan.
Herken het soort champagne
Een ander belangrijk onderdeel van het etiket is de typeaanduiding, want je wil natuurlijk weten om wat voor champagne het gaat. Vrijwel altijd vind je dus ook op het etiket aan de voorkant van de fles of het bijvoorbeeld gaat om een Blanc de Blancs, Blanc de Noirs of Extra Brut champagne. Een ander belangrijk gegeven is of er al dan niet een jaartal op het etiket staat. Want zoals je kunt lezen in onze blog over vintage champagne staat er alleen een jaartal op de fles als het gaat om een vintage champagne. Dit verklaart dan meteen de waarschijnlijk hogere prijs. Ook als het champagnehuis ervoor kiest om de champagne een speciale naam te geven – zoals A.D. Coutelas met 1809 verwijst naar het oprichtingsjaar of de Bulle d’Or van Bliard-Labeste – vind je deze naam terug op de voorkant van de champagnefles.
Per champagnehuis verschilt de invulling van de twee etiketten op de voor- en achterkant een beetje. Zo kiest het ene huis ervoor om zaken als het alcoholpercentage en de inhoud van de fles op de voorkant te vermelden, terwijl veel andere huizen dit juist op de achterkant plaatsen, om de voorkant clean te houden. Een ander voorbeeld is het vermelden van het gebruik van Premier Cru of Grand Cru druiven. Het vermelden hiervan is niet verplicht, maar vaak benoemen champagnehuizen dit toch op het etiket op de voor- of achterkant van de champagnefles.
Het etiket op de achterkant van een fles champagne
Vrijwel altijd is er op de achterkant van de fles champagne nog een etiket te vinden, waar de meer technische informatie op te vinden is. Hier vind je bijvoorbeeld de verhouding tussen de verschillende druiven die gebruikt zijn, de hoeveelheid toegevoegde suiker én de gegevens van het champagnehuis. Verder lees je ook vaak op de achterkant het moment waarop de kurk in de fles is gegaan.
Herken het type champagnemaker
Een verplicht item op het etiket van een champagnefles is het type champagneproducent waar het huis onder valt. Ondanks dat het verplicht is, moet je vaak goed zoeken om deze vermelding te vinden. Er zijn vier verschillende categorieën:
- NM: Négociant-Manipulant houdt in dat deze producent een gedeelte van de druiven inkoopt bij andere boeren en een gedeelte zelf verbouwt. Een voorbeeld hiervan zijn de grotere champagnehuizen die simpelweg niet genoeg plots hebben om met eigen druiven voldoende te produceren om aan de vraag te voldoen.
- RM: In deze categorie (Récoltant-Manipulant) vallen boeren die zowel druiven verkopen (bijvoorbeeld aan de NM), als zelf champagne produceren onder hun eigen naam.
- RC: In deze categorie vallen boeren die zelf druiven verbouwen en onder hun eigen naam champagne verkopen, maar de productie ervan uitbesteden. RC staat voor Récoltant-Coopérateur.
- CM: CM staat voor Coopérative de Manipulation en komt neer op een grote groep boeren die hun druiven gezamenlijk verkopen aan grote huizen, of van de gezamenlijke opbrengst zelf champagne maken om deze onder een eigen label te verkopen.
Zoals je ziet zijn bovenstaande categorieën best verschillend. Daarom is het altijd goed om deze afkorting op het label even te checken.
Hopelijk ben je na het lezen van deze blog over het label van een champagnefles iets wijzer geworden. Mocht je na al dat lezen zin in een lekkere fles champagne hebben, bekijk dan ons assortiment champagnes. Cheers!