fbpx

Gratis verzending vanaf € 75,- & voor 17:00 besteld = vandaag verzonden!

Wijn-spijs combinaties met champagne

Champagne is een heerlijk aperitief, voorafgaand aan een uitgebreide lunch of diner, zo las je al eerder op onze blog. In deze blog gaan we daar verder op in en geven we een aantal wijn-spijs combinaties. Zie het als inspiratie, of gebruik ze om een goede indruk op je gasten te maken. Wat niet onbelangrijk is om te noemen: ga vooral op je eigen smaak en voorkeur af bij het combineren van champagne met een gerecht. Want uiteindelijk draait het erom dat jij de gemaakte combinatie lekker vindt.

Champagne met vis

De meest bekende combinatie van champagne bij eten is die met vis. Oesters bijvoorbeeld, maar ook kreeft, gerookte zalm, sint-jakobsschelpen en tarbot gaan perfect samen met een mooi glas Blanc de Blancs champagne. Andere ideeën zijn garnalen, rivierkreeftjes of krab, geserveerd op stokbrood of toast. Maar eigenlijk zit je met de wijn-spijs combinatie champagne-vis altijd goed. Een wellicht minder voor de hand liggend idee is rosé champagne gecombineerd met sushi of dimsum. Een frisse, jonge rosé champagne heeft veel tonen van rood fruit, die mooi combineren met sushi of dimsum. Probeer het eens!

Champagne met kaas

Een minder bekende wijn-spijs combinatie is champagne met kaas. Niet elke kaas gaat goed samen met champagne, maar zeker de hardere kazen combineren erg goed met een mooi glas champagne. Kies bijvoorbeeld voor een vintage champagne, die de sterke smaak van kaas goed kan hebben. Denk qua kaas aan Comté, Beaufort, Pecorino of Morbier. Laat de champagne goed luchten, drink ‘m uit een groot wijnglas en je staat versteld van de prachtige wijn-spijs combinatie die ontstaat.

Champagne met groenten en fruit

Ook diverse groenten- en fruitsoorten zijn leuk te combineren met champagne. Een voor de hand liggende combinatie is rosé champagne met aardbeien of ander rood fruit. Hiervoor kun je trouwens ook goed een blanc de noirs champagne kiezen, vanwege de tonen van rood fruit. Vijgen gaan goed met rosé champagne en gerechten met aardappels komen mooi uit bij een blanc de blancs champagne. Paddenstoelen combineer je het liefst met een rijpere champagne en groene groenten – zoals groene asperges, bimi en haricots verts – passen juist bij een frisse, jonge champagne zoals de Bliard-Labeste Privilège.

Champagne met vlees

Het pittige van chorizo met een volle blanc de noirs champagne, foie gras bij een champagne die op hout is gerijpt, kip, eend of ander gevogelte met een blanc de blancs… Kortom: met de wijn-spijs combinatie champagne en vlees kun je heel veel kanten op. Blanc de noirs gaat goed samen met gerookt varkensvlees of een vers worstje, ideaal dus bij je charcuterie plankje. Een combinatie die minder succesvol is, is champagne in combinatie met rood vlees, zoals ossenhaas. Daar drink je liever een volle rode wijn bij.

Champagne met truffel

Dan wil ik nog de combinatie champagne met truffel noemen. Een kaasje met truffel bijvoorbeeld, of verse truffel over een hoofdgerecht met vlees of vis. De krachtige, dominante smaak van truffel en de smaak van stevige, complexe champagnes versterken elkaar. Hierdoor komen beide smaken beter uit en dat is uiteindelijk waar je naar op zoek bent met een wijn-spijs combinatie. Ga wel voor een wat oudere vintage champagne zoals deze Jacques Copin Polyphénols uit 2012.

Nog een tip: champagne zit vaak hoog in de zuren en daarom is een zoute tegenhanger vaak heerlijk. Je hoeft dan ook niet altijd al te moeilijk of culinair te denken. Een bakje chips, een handje noten of wat kaaskoekjes smaken heerlijk bij een mooi glas champagne. Vergeet vooral niet te genieten!

Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan voor je volgende etentje. Lees meer blogs of bezoek onze webshop.